Imprimare
PDF

Iasi, lider la atragerea de fonduri europene prin POR. 30 de proiecte pentru firme


Urmatoarele locuri in clasament sunt ocupate de Botosani si Neamt.
Iasul continua sa fie liderul regiunii in ceea ce priveste fondurile europene atrase de beneficiarii Programului Operational Regional (POR). La nivelul judetului au fost incheiate 40 de proiecte europene in cadrul acestui program european de finantare, in valoare de 593,5 milioane lei. Aceasta suma reprezinta 32% din valoarea totala a celor 163 de contracte incheiate la nivel regional in cele sase judete (1,84 miliarde lei).
 
Podiumul judetelor este completat de Botosani (10 proiecte - 353 milioane lei) si Neamt (32 de proiecte - 256 milioane lei). Urmeaza apoi Bacaul (43 proiecte -  225,8 milioane lei), Vasluiul (5 proiecte - 225,5 milioane lei) si Suceava (33 proiecte - 193,6 milioane lei).
 
Pana acum, in cadrul POR, au fost castigate proiecte promovate de autoritati publice locale si judetene, firme si biserici.
 
Firmele private deruleaza proiecte de 30,8 milioane lei
 
La nivel public, proiectele implementate de catre autoritatile locale si judetene sunt binecunoscute, in contextul in care atat Primaria Iasi, cat si Consiliul Judetean anunta semnari de contracte in conferinte de presa sau prin intermediul comunicatelor. In schimb, mai putin cunoscute sunt proiectele derulate de privati. Dintre cele 40 de proiecte aprobate pana acum pe POR la Iasi, 30 apartin firmelor, in contextul in care 18 au o valoare totala de cel putin un milion de lei, iar celelalte sub acest nivel. In total, proiectele implementate de catre societati au o valoare de 30,8 milioane lei.
 
Intr-un top regional dupa valoarea totala a proiectelor, mediul de afaceri iesean este intrecut de cel bacauan, in conditiile in care 39 de firme din Bacau au proiecte in derulare de 35,3 milioane lei.
 
Podiumul regional este completat de firmele din Suceava (20 proiecte, 24,5 milioane lei), urmand apoi judetele Neamt (20,8 milioane lei), Botosani (5,4 milioane lei) si Vaslui (3,5 milioane lei).
 
Dintre cele 163 de contracte semnate pana acum pe POR, 119 apartin firmelor din zona de nord-est a tarii, valoarea totala a proiectelor fiind de 120,4 milioane lei. In general, proiectele castigate de catre firmele iesene vizeaza dezvoltarea societatilor prin achizitionarea de diverse echipamente si dotari, precum si prin implementarea de procese noi de productie si servicii ecologice.
 
Cele mai mari proiecte sunt derulate de Centrul de Afaceri Logis SRL (1,45 milioane lei), Casa cu Pietre SRL (1,44 milioane lei) si Crizam SRL (1,43 milioane lei). Toate cele trei proiecte constau in special in achizitia de utilaje si echipamente performante. Prima firma desfasoara activitati de consultanta si management, a doua prelucreaza material lemnos, iar cealalta activeaza in zona imobiliara.
 
Consiliul Judetean: proiecte de 458,7 milioane lei
 
Pana in prezent, principalul beneficiar din regiune al fondurilor a fost Consiliul Judetean Iasi, care are in derulare patru proiecte in valoare de 458,7 milioane lei: restaurarea a doua monumente istorice, modernizarea drumului Iasi - Suceava si reabilitarea Spitalul de Copii „Sf. Maria“.
 
In schimb, deocamdata, Primaria are pe POR doar doua proiecte in valoare de 42,8 milioane lei (Baia Turceasca si ansamblul Manastirii Frumoasa), dar municipalitatea asteapta lansarea unei linii de finantare unde valoarea proiectelor ar putea trece de 250 milioane lei, fiind vorba despre o axa tot in cadrul POR (mobilitate urbana).
 
Celelalte contracte incheiate in judet apartin Episcopiei Romano-Catolice (20,9 milioane lei), Manastirii Barnova (19,5 milioane lei), Parohiei Barboi (15,9 milioane lei) si Parohiei Vovidenia (4,6 milioane lei).
 
Beneficiarii de fonduri mai au la dispozitie si alte programe europene in actualul exercitiu bugetar, dintre care amintim Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Capacitate Administrativa.