Imprimare
PDF

Iasi: Festivalul „Teodorenii” – „Saga, umorul si satira” 2018


Iesenii sunt asteptati la Festivalul „Teodorenii”, organizat de Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” din Iasi  in perioada 6-8 decembrie 2018.
Editia din acest an este dedicata literaturii umoristice si satirice si se va desfasura sub genericul „Saga, umorul si satira”.
 
Ca in fiecare an, Festivalul „Teodorenii” va avea doua componente egale ca importanta.
 
Prima dintre ele este celebrarea contributiei pe care familia Teodoreanu, prin scriitorii Ionel si Pastorel, dar si prin parintii celor doi artisti, a avut-o la conturarea culturala si morala a Iasului sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX.
 
A doua componenta a Festivalului „Teodorenii” este celebrarea unui gen fictional considerat minor.
 
Intr-un Iasi in care poezia si fictiunea literara clasica sunt obiectul a nenumarate festivaluri, concursuri si sesiuni de acordare de premii, era nevoie de o manifestare care sa aiba in centrul ei si genuri precum umorul, romanul istoric, fantasy, SF, policier, literatura gastronomica si cea memorialistica, literatura pentru copii si alte asemenea, ignorate de obicei de festivalurile literare de amploare.
 
Cu publicul iesean se vor intalni in manifestari complexe (recitaluri, discutii libere, reprezentatii de teatru) peste 20 de umoristi ieseni si din tara uniti pentru trei zile sub spectrul tutelar al sprintenului la vorba si la minte Pastorel Teodoreanu.
 
Mediul academic va contribui in mod specific la manifestare, prin organizarea unui simpozion tematic, la care vor lua parte peste 15 lectori care vor diseca trecutul, prezentul si poate viitorul acestui gen de literatura.