Imprimare
PDF

Iasi: Consiliul Judetean a depus spre finantare proiecte in valoare de 27 milioane de euro, prin POC Romania-Republica Moldova


Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Maricel Popa, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca au fost depuse 15 proiecte, in valoare totala de 27 milioane de euro, in vederea obtinerii de finantare prin Programul Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020.
Potrivit sursei citate, investitiile propuse vizeaza reabilitarea si promovarea de obiective culturale, modernizarea infrastructurii rutiere, reabilitarea de spitale, achizitionarea de aparatura medicala performanta, dar si colaborari in domeniul cercetarii.
 
Unul dintre proiectele depuse este ‘Calator pe meridiane culturale’, in valoare de 1,7 milioane de euro, proiect ce ar urma sa fie implementat in parteneriat cu Raionul Falesti din Republica Moldova. Proiectul vizeaza restaurarea si promovarea turistica a Muzeului Ion Creanga, ansamblu din care face parte si Bojdeuca din Ticau.
 
Cu acelasi raion urmeaza sa fie implementat si proiectul ‘Educatie si cultura fara frontiere’, in valoare de 1,6 milioane de euro, care vizeaza repararea Muzeului Mihai Eminescu din parcul Copou, dar si restaurarea si consolidarea cladirii, inlocuirea tamplariei si refacerea instalatiilor electrice, sanitare si termice vor fi refacute.
 
Prin proiectul ‘Circuit turistic international de promovare a patrimoniului cultural-istoric’, care va fi derulat in parteneriat cu Raionul Straseni, va fi restaurata Casa Memoriala ‘Constantin Negruzzi’. Conacul familiei Negruzzi are nevoie de inlocuirea tamplariei, refacerea instalatiilor electrice, sanitare si termice. Proiectul are o valoare totala de 1,5 milioane de euro.
 
Presedintele CJ Iasi a mai mentionat ca se incearca totodata reabilitarea Staretiei din cadrul Manastirii Golia prin proiectul ‘Dezvoltarea turismului transfrontalier prin valorificarea traditiei, culturii si monumentelor in regiunea transfrontaliera Ungheni, Republica Moldova- Iasi, Romania’. Monumentul istoric necesita restaurarea usilor si inlocuirea tamplariei ferestrelor, refacerea trotuarelor si a rigolelor, reabilitarea beciului, refacerea aleilor de acces si inlocuirea totala a instalatiilor termice, electrice si sanitare. Valoarea totala a proiectului este de 1,7 milioane de euro.
 
Proiectul ‘Endomanet – Endometriosis Management Network’ va fi derulat la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie ‘Elena Doamna’ si Spitalul Raional Falesti. Parteneriatul presupune dotarea cu aparatura necesara si formarea unei echipe de experti pentru diagnosticarea si tratarea endometriozei, o afectiune intalnita la 10 procente din populatia feminina. Investitia estimata este de 1,6 milioane de euro. Totodata, printr-un alt proiect, de 1,4 milioane de euro, se va achizitiona, pentru Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda un mamograf digital de inalta performanta.
 
Proiectul ‘Transheart for children – Transfrontalier platform for children with heart diseases’ va fi derulat in parteneriat cu Raionul Straseni, iar prin intermediul acestuia, sectia de Cardiologie din cadrul Spitalului de Copii Sfanta Maria va fi dotata cu aparatura performanta, in valoare de 1,5 milioane de euro.
 
Prin proiectul ‘Together for health’, care va fi derulat in parteneriat cu Raionul Telenesti, va fi consolidata si reabilitata cladirea monument istoric in care functioneaza Sectia Pascanu a Spitalului de Pneumoftiziologie, pentru aceasta fiind necesara o investitie de 1,9 milioane de euro. Sectia urmeaza sa fie dotata cu echipamente, tehnica si aparatura medicala de ultima generatie prin proiectul ‘Reabilitarea si modernizarea serviciilor de sanatate in regiunea transfrontaliera Ungheni – Iasi in vederea imbunatatirii, tratarii si detectarii de caz a tuberculozei:’. Astfel, se urmareste asigurarea serviciilor de prevenire, depistare si tratare a tuberculozei. Valoarea totala a acestuia este de 6,4 milioane de euro.
 
Prin intermediul proiectului ‘Cresterea accesibilitatii transfrontaliere prin modernizarea infrastructurii de interes local din judetul Iasi, Romania si Raionul Sangerei, Republica Moldova’ in judetul Iasi va fi modernizat un tronson de 4 kilometri de pe DJ 249A, cuprins intre localitatile Manzatesti si Ungheni, investitia totala fiind de 2,3 milioane de euro.
 
‘Reabilitarea infrastructurii rutiere transfrontaliere din Judetul Iasi si Raionul Leova’ este un proiect prin intermediul caruia Consiliul Judetean Iasi va moderniza DJ 249A, pe o lungime de 9 kilometri, intre localitatile Holboca si Bosia, valoarea estimata a proiectului fiind de 2,3 milione de euro.
 
Un alt proiect, de aproape 200.000 de euro – ‘Cercetarea si promovarea generarii de inalta eficienta prin trigenerare, bazate pe utilizarea resurselor regenerabile solare pentru obtinerea energiei electrice, termice si a frigului, inclusiv achizitia echipamentului’ va fi implementat in parteneriat cu Institutul de Energetica al Academiei de Stiinte din Republica Moldova si Universitatea Tehnica ‘Gh. Asachi’ Iasi.
 
Tot cu fonduri europene se doreste dezvoltarea unui sistem fotovoltaic de inalta eficienta pentru generarea energiei electrice, a apei fierbinti si a frigului, valoarea proiectului fiind de aproximativ 3 milioane de euro.
 
Un alt proiect transfrontalier care va fi implementat de Consiliul Judetean Iasi este cel ce vizeaza ‘Imbunatatirea calitatii si capabilitatii actiunilor comune de urgenta in zona transfrontaliera’. Proiectul are un buget de 325.000 de euro si va fi implementat in parteneriat cu Raionul Ungheni. Proiectul vizeaza sprijinirea actiunilor comune intre Romania si Republica Moldova pentru prevenirea efectelor fenomenelor naturale.
 
Cu o valoare de 371.447 euro, proiectul derulat in colaborare de Universitatea Tehnica Chisinau, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR N-E) si Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau vizeaza organizarea unui curs autorizat de ADR N-E pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale a 180 de studenti din Iasi, Bacau si Republica Moldova.
 
‘Imbunatatirea capabilitatilor de comunicatii bazate pe Tehnologia Informatiilor si a Comunicatiilor in zona transfrontaliera Nord-Est-Republica Moldova’, proiect cu o valoare de 2,2 milioane de euro, va fi dezvoltat in parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din Republica Moldova si va contribui la imbunatatirea infrastructurii pentru dezvoltarea TIC in zona Iasi – Botosani – Vaslui – Republica Moldova.