Imprimare
PDF

Consilierii locali vor dezbate situatia locatarilor din ‘blocul fantoma’ inainte de demolare


‘Blocul fantoma’, asa cum a fost denumit blocul M2 situat in bulevardul Nicolae Iorga nr. 7 A din municipiul Iasi, va fi demolat, situatia familiilor care inca mai locuiesc acolo urmand a fi dezbatuta joi in sedinta de plen a Consiliului Local.
Alesii locali vor discuta despre cumpararea de catre municipalitate a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor din blocul M2, numit si ‘blocul fantoma’.
 
Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in luna octombrie, toti proprietarii locuintelor din blocul M2 au fost invitati ca pana pe 16 noiembrie sa se prezinte la sediul Directiei Fond Locativ pentru a le fi comunicata valoarea ce urmeaza sa fie oferita in schimbul transferului dreptului de proprietate.
 
‘Raportul de expertiza tehnica efectuat la solicitarea Primariei Municipiului Iasi arata ca blocul M2 este incadrat in clasa I de risc seismic si se propune ca solutie de interventie demolarea cladirii. Municipiul Iasi a contractat un raport de evaluare a valorii de piata a fiecarui spatiu de locuit din imobil. Raportul de evaluare a fost intocmit pe 17 septembrie de un evaluator autorizat si a oferit autoritatii publice posibilitatea rezolvarii pe cale amiabila, prin ofertarea fiecarui proprietar, in vederea realizarii transferului de proprietate de la actualii proprietari catre Municipiul Iasi la valoarea de piata rezultata’, a declarat primarul Mihai Chirica.
 
Potrivit raportului de evaluare, pretul unei camere in fostul camin de muncitoresc M2 este de 1.041 euro. La acestea de adauga si 13 spatii detinute de SC ASA SRL: 11 camere, un grup sanitar, un hol, teren in cota indiviza in suprafata de 34 mp. Pentru societatea comerciala, raportul de evaluare are urmatoarele estimari: 1.673 euro pentru fiecare camera, 1.087 euro pentru grupul sanitar si 1.382 euro pentru hol, valoare care include si pretul terenului. Spre deosebire de restul proprietarilor, firma are in proprietate si cota indiviza din terenul aflat sub constructie.
 
Au fost trimise 73 de comunicari atat proprietarilor, cat si mostenitorilor celor decedati care au putut fi identificati. In urma demersurilor Directiei de Fond Locativ si-au exprimat intentia de vanzare a proprietatii lor SC ASA SRL si alti 9 proprietari.
 
Pana acum 20 de proprietari si-au exprimat intentia de renuntare la dreptul de proprietate, urmand ca Municipiul Iasi sa ceara inscrierea dreptului de proprietate in folosul sau, in baza hotararii de Consiliu Local. Pentru 21 de proprietari ramane valabila si produce efecte declaratia autentificata de acord de demolare a proprietatii lor, fara a emite compensatii de niciun fel. Pentru 22 de proprietari, municipalitatea ieseana va cere in instanta obligarea acestora la demolarea proprietatii lor din blocul M2, fiind valabila si rezolvarea pe cale amiabila pana la solutionarea definitiva.