Imprimare
PDF

Iasi: Centenarul Bojdeucii Ion Creanga, primul muzeu literar din Romania


Reprezentantii Muzeului National al Literaturii Romane din Iasi au anuntat ca aniverseaza anul acesta Centenarul Bojdeucii din Ticau – 100 de ani de la atestarea muzeala a Bojdeucii Ion Creanga – primul muzeu literar din Romania.
Potrivit unui comunicat de presa, in perioada 13-15 aprilie, in cadrul Zilelor Bojdeucii, vor avea loc mai multe evenimente care vor marca acest moment din istoria muzeului.
 
‘Bojdeuca Ion Creanga este primul muzeu literar infiintat in Romania, astfel incat e firesc sa acordam o atentie speciala sarbatoririi Centenarului ei. MNLR Iasi a dedicat trei zile acestei aniversari, dar vom avea tot anul actiuni care sa marcheze secolul de cand Bojdeuca s-a deschis catre public, cu povestile, povestirile si amintirile ei’, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presa, Lucian Dan Teodorovici, managerul MNLR Iasi.
 
Din program nu vor lipsi vernisaje de expozitii, piese de teatru dupa povestile, povestirile si amintirile lui Creanga, un spectacol de teatru senzorial, precum si recital din opera lui Ion Creanga. Tot in cadrul programului va fi lansat volumul ‘Povestile de la Bojdeuca’, ce se doreste a fi o editie jubiliara. Totodata, va fi organizata si premierea castigatorilor Concursului National ‘Ion Creanga’ de creatie literara – Povesti, editia a XXVI-a. Pe 15 aprilie va fi lansata si o ‘capsula a timpului’.
 
Programul Zilelor Bojdeucii de la Muzeul „Ion Creanga” arata astfel:
 
Vineri – 13 aprilie 2018
 
Ora 12:00 – Recital din opera lui Ion Creanga – actorul Petru Ciubotaru
 
Ora 12:15 – Vernisajul expozitiei „Cartile copilariei (1918-2018)”, organizata in parteneriat cu Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” Iasi, Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” Iasi si Asociatia „Patrimoniu pentru comunitate” Iasi
 
Ora 12:35 – Vernisajul expozitiei „Amintirile copilariei: papusi si personaje”, organizata in parteneriat cu Teatrul pentru copii si tineret „Luceafarul” Iasi
 
Ora 12:40 – Prezentarea proiectului „Bojdeuca in imaginarul artistilor ieseni”
 
Ora 12:45 – Teatru: Catihetii de la Humulesti (Scoala Gimnaziala „Dimitrie A. Sturdza” Iasi)
 
Ora 13:20 – Teatru: Harap Alb (Trupa „Insira-te margarite”)
 
Sambata – 14 aprilie 2018
 
Ora 10:30 – Recital din opera lui Ion Creanga – actorul Dionisie Vitcu
 
Ora 10:45 – Teatru: Punguta cu doi bani (Liceul Teoretic „Miron Costin” Pascani)
 
Ora 11:00 – Spectacol „Joaca de-a…” (Trupa de Teatru Senzorial Labirint Introspect)
 
Ora 15:00 – Lansarea volumului „Povestile de la Bojdeuca” (editie jubiliara). Premierea castigatorilor Concursului National „Ion Creanga” de creatie literara – Povesti, editia a XXVI-a
 
Duminica – 15 aprilie 2018
 
Ora 13:00 – Alocutiunile invitatilor
 
Ora 13:40 – Decernarea titlului de „Societar al Bojdeucii”
 
Ora 14:00 – Lansarea proiectului „Capsula timpului”
 
Ora 15:00 – Teatru: Prostia omeneasca (Palatul Copiilor Iasi)
 
Ora 15:20 – Recital din opera lui Ion Creanga (Biblioteca Publica Oraseneasca „Tamara Isac” Criuleni, Republica Moldova)
 
Ora 15:40 – Spectacol sustinut de formatii ale Palatului Copiilor Iasi.
 
Initiativa infiintarii Muzeului ‘Ion Creanga’ a apartinut Comitetului ‘Ion Creanga’, format din iubitori ai scrierilor lui Ion Creanga, prieteni si fosti elevi care, in data de 15 aprilie 1918, au declarat deschisa publicului ‘Bojdeuca de casuta’ in infatisarea sa din 1872 – 1889, perioada in care a locuit Creanga aici, dupa raspopire, cand a fost nevoit sa paraseasca locuinta din incinta Manastirii Golia.
 
Din anul 1990, Bojdeuca lui Ion Creanga este in administrarea Muzeului National al Literaturii Romane Iasi, iar in interiorul sau se afla o expozitie care contine piese originale, cum ar fi: un portret in ulei executat de V. Musneteanu in anul 1889, cu trei luni inainte de moartea lui Ion Creanga, nisiparnita, tocul si calimara folosite in ultimii ani de viata, lampa cu opt focuri, precum si alte obiecte de gospodarie specifice casei romanesti din secolul al XIX-lea. Bojdeuca lui Ion Creanga este cel mai vizitat obiectiv al MNLR Iasi, intre 40.000 si 50.000 de vizitatori trecandu-i anual pragul.
 
Programul dedicat Centenarului Bojdeucii este organizat de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Consiliul Judetean Iasi, in parteneriat cu Teatrul pentru copii si tineret Luceafarul Iasi, Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu Iasi, Biblioteca Judeteana Gh. Asachi Iasi si Palatul Copiilor Iasi.