Imprimare
PDF

Iasi: Autoritatile iau masuri pentru accelerarea lucrarilor din Podu Ros


Primarul Mihai Chirica a inspectat astazi, 30 august, santierul organizat in zona Podu Ros in cadrul proiectului finantat cu fonduri nerambursabile de modernizare a retelei de termoficare.
In zona au inceput marti, 28 august, lucrarile pe tronsonul aferent Magistralei 1 cuprins intre Caminul Termic CIII (spre Punctul Termic 5 Socola si bd. Tutora) si Caminul CVII (in fata sediului ING), fiind instalate conductele 2DN500/630. Lucrarile au necesitat inchiderea benzii rutiere de langa rondul verde, pe sensul dinspre Palatul Culturii spre Nicolina.
 
Edilul-sef, reprezentantii constructorului, ai Directiei Generale Tehnice si de Investitii ai Primariei Municipiului Iasi si ai Politiei Locale au stabilit un grafic de lucrari care sa aiba un impact cat mai redus asupra traficului rutier, cu atat mai mult cu cat noul an scolar va incepe pe 10 septembrie.
 
Astfel, lucrarea dintre capetele sos. Nationale si bd. Tutora a fost impartita in patru tronsoane.
 
Pana marti, 4 septembrie, constructorul s-a angajat ca va face lucrari subterane (fara sant deschis) intre capatul sos. Nationale si rond (tronsonul marcat cu albastru punctat).
 
De miercuri, 5 septembrie, pana vineri, 7 septembrie, se va lucra, cu sapatura deschisa, in rond, paralel cu liniile de tramvai (tronsonul marcat cu roz continuu), fara a afecta circulatia tramvaielor.
 
De sambata, 8 septembrie, pana sambata, 15 septembrie, se va lucra tot subteran in rond, perpendicular pe liniile de tramvai, si pe strada, spre capatul bd. Tutora (tronsonul marcat cu verde punctat).
 
De duminica, 16 septembrie, pana marti, 25 septembrie, se va lucra cu sant deschis pe bd. Tutora (tronsonul marcat cu galben continuu). Aceste din urma lucrari vor afecta prima banda la iesirea din rond spre bd. Tutora si trotuarul din zona sucursalei BRD.
 
Aceste lucrari nu au putut fi facute mai devreme intrucat in prealabil a trebuit sa fie puse sub presiune conductele recent inlocuite de pe Splai Bahlui – Mal Stang, astfel incat sa se poata asigura furnizarea agentului termic catre populatie si o serie de institutii, in special spitale, si in perioada verii.
 
Amintim faptul ca in prezent se deruleaza proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare in Municipiul Iasi, in vederea conformarii cu stardardele de mediu privind emisiile poluante in atmosfera si pentru cresterea eficientei energetice in alimentarea cu caldura urbana”. Investitia este cofinantata in proportie de 85% din fonduri europene, 13% din fonduri de la bugetul de stat si 2% din fonduri de la bugetul local al Municipiului Iasi.
 
In cadrul proiectului sunt incluse doua contracte de lucrari: cel privind reabilitarea retelei de termoficare primare (de transport) si cel privind reabilitarea retelei de termoficare secundare (de distributie). Reabilitarea retelei de termoficare primare implica modernizarea a 13,01 kilometri care reprezinta tronsoane din Magistralele 1, 2 si 5.
 
Valoarea totala a celor doua contracte este de aproximativ 68 milioane de lei, fara TVA, castigatoarea licitatiei fiind asocierea SC Conest SA – SC Constructii Erbasu SA – SC Consix Constructii SRL – SC IPCT Instalatii SRL. Primul proiect are termen de finalizare data de 30 iunie 2019, iar cel de-al doilea – 30 august 2019. In total este vizat un traseu de 25,6 de kilometri (76,2 kilometri de conducte).