Imprimare
PDF

Iasi: Aproximativ 45.000 de pelerini s-au inchinat la moastele Sf.Parascheva; IPJ a suplimentat efectivele de politisti


Aproximativ 45.000 de pelerini s-au inchinat la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva pana vineri seara, iar reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Iasi au anuntat ca a fost suplimentat numarul politistilor care asigura paza si ordinea in municipiul Iasi, unde se desfasoara pelerinajul ocazionat de sarbatoarea Sf. Parascheva, precum si de Sarbatorile Iasiului.
De asemenea, pana vineri seara un numar de 105 persoane au avut nevoie de asistenta medicala, dintre care sase au fost duse la spital. Pelerinii stau in medie cate cinci ore si jumatate la rand pentru a se inchina la sfintele moaste.
 
Seful Inspectoratului de Politie Judetean Iasi, comisar sef de politie Costel Gitlan, a declarat ca peste 400 de politisti asigura ordinea si linistea publica.
 
‘Pana pe 15 octombrie se vor afla la datorie peste 400 de politisti de la structurile de ordine publica, rutiera, investigatii criminale, transporturi, si de la alte structuri, suplimentar fata de dispozitivele curente. Politistii vor actiona cu autospecialele din dotare pentru prevenirea faptelor antisociale, apararea patrimoniului public si privat, cresterea sigurantei rutiere si a transporturilor feroviare, astfel incat pelerinii, turistii si iesenii sa se bucure in liniste de aceasta sarbatoare. In aceasta perioada vor fi organizate zilnic patrule de siguranta publica, atat pedestre cat si auto’, a precizat seful IPJ Iasi.
 
Conform acestuia, in zonele aglomerate vor actiona si politisti in civil, pentru a preveni comiterea de furturi din buzunare si alte fapte antisociale.
 
‘Pentru prevenirea evenimentelor rutiere si asigurarea fluentei traficului, politistii rutieri vor actiona pe tronsoanele de drumuri nationale si DE 583, utilizand, zilnic, intreaga aparatura radar din dotare. O atentie deosebita va fi acordata arterelor rutiere ce converg catre Iasi, in zona Catedralei Mitropolitane. Politistii de la transporturi vor actiona pe trenurile de calatori, in statii si triaje de cale ferata si in aerogara Iasi, pentru prevenirea incidentelor’, a anuntat seful IPJ.
 
De asemenea, in contextul epidemiei de pesta porcina, in aceasta perioada sunt instaurate filtre de verificare a autovehiculelor care transporta animale, produse de origine animala si furaje. In judetul Iasi exista patru puncte de dezinfectie instalate in localitatile Coropceni, Bivolari, Pod Scheia si Mircesti.
 
Pe de alta parte, Spitalul Parhon a anuntat ca pe perioada Sarbatorilor Iasiului asigura in regim de permanenta primirea urgentelor medicale pentru toti pacientii cu afectiuni ale rinichiului, prin linia de garda a Sectiei de nefrologie si de urologie. Astfel, pacientii se pot adresa direct in Centrul de primiri urgente al Spitalului ‘Dr C.I. Parhon’ pentru evaluare si tratament.