Imprimare
PDF

Iasi: Ancheta la Spitalul de Pediatrie dupa ce o femeie a reclamat ca fiica minora trebuie sa plateasca servicii medicale


Managerul Spitalului de Pediatrie Sfanta Maria din Iasi, medicul Radu Terinte, a declarat luni ca a demarat o ancheta interna dupa ce o femeie a reclamat ca fiica sa este pusa sa plateasca servicii medicale, desi are doar 6 ani.
Conform declaratiilor managerului spitalului, femeia s-a prezentat in ambulatoriu cu un bilet de trimitere in vederea efectuarii unei investigatii desi in acel moment fata era internata in spital.
 
„Este vorba de un fost pacient internat in 2015 la Clinica de Ortopedie. In perioada cat a fost spitalizat, mama s-a prezentat in ambulatoriu cu un bilet de trimitere in vederea efectuarii unei investigatii pentru copil, ocazie cu care a dat declaratie pe proprie raspundere, sub semnatura, ca in acel moment copilul nu era in spital. Ceea ce era fals, pentru ca in acel moment copilul era pacientul nostru. Ulterior, cand CJAS a facut verificari, au aparut servicii medicale diferite suprapuse. Evident ca se imputa. In aceasta situatie avea in scripte doar pacientul. De aceea s-au facut adresele pe numele lui. Asta nu inseamna ca acel copil trebuie sa achite 35 de lei. E vorba de parinti. CJAS nu are adresa parintilor. Este un bilet de trimitere si un formular semnat de mama in ambulatoriu. Acest document cu semnatura mamei este la CJAS. Nu avea cum sa semneze fara sa fie prezenta. Probabil ca a uitat. Nu avea ce sa caute in ambulatoriu cat era internata la Ortopedie. Am rugat colegii sa verifice in arhiva. Din punctul nostru de vedere este o suprapunere de servicii medicale”, a declarat jurnalistilor Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Sfanta Maria.
 
Mirela Cornelia Stugaru, mama copilului de 6 ani, sustine ca nu a plecat niciodata in spital si nu a facut analize in alta parte in perioada internarii. Conform declaratiilor sale, investigatia imagistica a fost facuta la recomandarea unui medic pentru a afla gravitatea unei fracturi, insa aceasta investigatie a fost facuta inainte cu o ora de internare.
 
„Eu dimineata am venit cu biletul de trimitere, domnul doctor m-a trimis la radiografie cu fisa medicala, i s-a facut radiografia, am mai asteptat o ora in salon, dupa care a venit doctorul si a spus ca trebuie o noua interventie pentru a pune o tija metalica, si mi s-a facut internarea. Mi se pare o situatie absurda si obositoare. Din ceea ce am inteles eu, greseala este ca biletul de trimitere a fost data de 8 iunie 2015, eu am venit aici, iar in aceeasi zi i s-a facut radiografia si in aceeasi zi s-a facut si internarea pentru ca s-a constatat ca trebuie facuta o noua interventie, de punere a tijei. Eroarea nu este a mea, si nici a copilului”, a declarat jurnalistilor femeia.
 
In cursul diminetii de luni, femeia a venit din localitatea Vanatori la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate dupa ce a primit o somatie, pe numele fiicei sale in varsta de 6 ani, privind achitarea unei datorii ce ar reprezenta contravaloarea spitalizarii copilei in 2015. Femeia si-a exprimat nemultumirea ca somatia de plata a fost trimisa pe numele fiicei sale, si nu pe numele sau, ca reprezentant/tutore al minorului.
 
Presedintele CJAS Iasi, Radu Tibichi, a declarat ca situatia nu ar fi singulara intrucat anual institutia face verificari ale bazei de date si notifica pacientii in functie de numele si Codul Numeric Personal, indiferent daca este vorba de minori sau adulti.
 
Conform declaratiilor sale, in documentele medicale nu apare numele reprezentantului legal al minorilor, ci doar numele pacientului, respectiv, CNP-ul pacientului.