Imprimare
PDF

Iasi: Ancheta a Directiei pentru Protectia Copilului dupa ce cinci fete s-au intoxicat cu etnobotanice


Directia pentru Protectia Copilului Iasi a demarat o ancheta dupa ce cinci fete, cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani, aflate intr-un centru de reabilitare, au ajuns la Spitalul de Pediatrie Sfanta Maria din Iasi dupa ce s-au intoxicat fumand o tigara cu substante etnobotanice.
Purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Copilului, Tiberiu Bantas, a declarat ca doua dintre cele cinci fete au adus la scoala o tigara cu etnobotanice si, profitand de neatentia personalului specializat, au fumat din ea.
 
‘Educatorul specializat si personalul din Centrul de Primire in Regim de Urgenta din Modulul de Reabilitare Comportamentala a anuntat Serviciul de Ambulanta Iasi cu privire la faptul ca cinci minore protejate au simptomatologia consumului de etnobotanice. Derulam o ancheta cu privire la acest incident. Aceste fete provin din medii sociale cu potential delincvent. Ele provin din mediul stradal, din familii cu potential delincvent si din fete care provin din zona traficului. Vom continua sa derulam o serie de proiecte de programe de reabilitare comportamentala, respectiv consiliere psihologica. A fost anuntata si Politia, asa ca ele se afla si in atentia autoritatilor’, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Copilului Iasi.
 
Fetele au fost transportate cu o ambulanta cu asistent medical si cu autospeciala de transport victime multiple.
 
‘Aveau stare generala influentata, tulburari de comportament, dureri de cap, varsaturi, tulburari de echilibru. Au fost internate in Clinica de Toxicologie. In prezent starea generala este buna. Cel mai tarziu maine vor fi externate. Au nevoie de consiliere si de recomandari pentru a nu repeta un asemenea eveniment’, a declarat dr Solange Tamara Rosu, medic sef UPU in cadrul Spitalului de Pediatrie Sf Maria.
 
Potrivit medicului, consumul de etnobotanice genereaza tulburari de comportament.
 
‘Copilul pierde notiunile reale ale mediului si are o particularitate in modul de a se exprima. Sunt si cazuri cu convulsii, pierderea starii de constienta. Adica cu manifestari critice ale starii generale’, a declarat dr Rosu.
 
Specialistii de la Institutul de Psihiatrie Socola pun ca se confrunta tot mai des cu pacienti foarte tineri cu psihoze cauzate de consumul de noi substante psihoactive.
 
‘Contrar perceptiei generale conform careia etnobotanicele sunt produse naturale, realitatea ne arata exact inversul. Sunt departe de a fi naturale, sunt produse sintetice cu proprietati din cele mai periculoase. Realmente sunt extrem de daunatoare. Datorita proprietatilor intrinseci chimice pot da tulburari dintre cele mai serioase, incepand de la afectare organica importanta pe toate aparatele si sistemele pana la tulburari psihice extrem de grave. Etnobotanicele reprezinta o solutie ieftina pe piata din Romania de evadare din cenusiul cotidian, piata romaneasca nefiind o piata de droguri de mare risc precum cocaina, heroina, marihuana. Este o solutie ieftina adaptata situatiei economice romanesti, cu aceasta ‘aura’ de ‘natural’, ‘etno’. (…) Ori lucrurile sunt departe de adevar. Toate sunt produse extrem de toxice si fabricate in laboratoare improvizate. Nu sunt altceva decat amestecuri de prafuri sau plante uscate si stropite cu diverse substante chimice’, a declarat, medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi.