Imprimare
PDF

Iasi - Alergatorii editiei Semimaraton Iasi 2018 vor transforma kilometri in educatie


Salvati Copiii Iasi este din acest an co-organizator alaturi de Rotary Club Iasi Copou la Semimaraton 2018 al carui start va avea loc in 22 aprilie 2018, in fata Palatului Culturii. Initiativa isi propune sa vina in sprijinul educatiei scolare, in conditiile in care peste jumatate dintre copiii din tara noastra se afla in risc de saracie sau excluziune sociala – cel mai mare procent inregistrat de la aderarea Romaniei la UE si aproape dublu fata de media europeana.
Semimaraton Iasi este un eveniment sportiv ce promoveaza miscarea (alergarea in aer liber) si un stil de viata sanatos, se adreseaza si este oferit tuturor iesenilor, indiferent daca doresc sa alerge, sa sustina, sa doneze sau doar sa se bucure de o noua oportunitate de a promova valorile de care suntem atat de mandri: istoria, traditia si cultura Iasului, spiritul liber si tolerant al locuitorilor lui.
In functie de nivelul pregatirii sportive, participantii isi pot alege una dintre cele 4 curse din competitie: Semimaraton individual (21 km), Semimaraton stafeta (2 x 10,5 km), Cros – Cursa individuala (10,5 km), Cursa populara (2,5 km), Cursa pentru copii.
 
Alergatorii editiei Semimaraton Iasi 2018 vor transforma kilometri in educatie alergand pentru doua cauze:
 
1. Centrul de Educatie Incluziva „Casuta cu Cirese” – Salvati Copiii Iasi
Acesta se adreseaza unor comunitatii defavorizate din Iasi – zona Ses Bahlui (cartierul Dacia), Cartierul Cantemir si Cartierul Alexandru cel Bun. In fiecare an, prin acest program, sunt inscrisi la scoala 10-15 copii. Proiectul Casuta cu Cirese porneste de la specificul relatiei dintre saracie, excluziune sociala si abandon scolar, situatie care creeaza un fenomen social complex si negativ ce se regenereaza continuu. Asigurarea functionalitatii Centrului Casuta cu Cirese este esentiala pentru cei 120 de copii beneficiar ai proiectului, deoarece facilitam accesul la educatie si oferim premisele necesare pentru ruperea cercului vicios al transmiterii abuzului si abandonului scolar intre generatii.
 
2. Burse pentru elevii din mediul rural cu un coeficient de inteligenta superior – Fundatia Proruralis
Proruralis ofera burse pentru elevi din mediul rural cu un coeficient de inteligenta superior, ce provin din familii defavorizate. In prezent, Proruralis se afla in al saisprezecelea an de derulare si sustine material, la liceele de elita din Iasi, 100 copii cu varstele cuprinse intre 11 si 19 ani. De-a lungul timpului, beneficiarii burselor Proruralis au incheiat studiile in pozitia de sef de promotie, au castigat concursuri si olimpiade scolare.
 
Conform Institutului National de Statistica (INS), in anul scolar 2013 – 2014 in judetul Iasi 948 copii au abandonat invatamantul primar si gimnazial, in anul scolar urmator numarul a crescut la 1021 de copii. Pentru anul scolar 2015—2016 se inregistreaza o usoara scadere a abandonului scolar: 930 copii din invatamantul primar si gimnazial si 1169 din cel liceal si profesional au fost nevoiti sa renunte la scoala, conform datelor prelucrate de la INS. Statistica oficiala a abandonului scolar nu surprinde, insa, in totalitate dimensiunile neparticiparii scolare (”copiii in afara scolii”), deoarece nu acopera copiii care nu au mers niciodata la scoala ori au abandonat scoala in anii anteriori.