Imprimare
PDF

Iași – Măsuri economice și sociale pe fondul pandemiei COVID-19


Consiliul Local al Municipiului Iași a votat marți, 31 martie, o importantă hotărâre privind o serie de măsuri de primă urgență în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.
 
Astfel, față de prevederile bugetare inițiale, va fi alocată suplimentar suma de 5.480.000 de lei pentru susținerea programului de dezinfecție pe raza Municipiului Iași, precum și a măsurilor de protecție în vederea prevenirii și limitării efectelor pandemiei. Din acest fond 500.000 de lei vor fi dirijați către serviciile de salubritate, 500.000 de lei pentru subvenționarea transportului în comun, iar 100.000 de lei vor reveni Poliției Locale. De asemenea, 500.000 de lei vor fi rezervați pentru bunuri și servicii ce țin de ordinea publică și siguranța națională, 2.000.000 de lei vor acoperi cheltuielile cu asistența socială (cheltuieli pentru carantină și alte măsuri în domeniul sănătății).
 
O altă măsură este ca, din bugetul inițial alocat pentru întreținerea grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive și de agrement, suma de 500.000 de lei să fie folosită în vederea susținerii acțiunilor de combatere a răspândirii coronavirusului pe raza Municipiului Iași.
 
Tot în cadrul măsurilor de prevenție și protecție se prevede ca voluntarii cuprinși în sistemul public de voluntariat, care sunt implicați în gestionarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, să beneficieze de transport gratuit pe mijloacele de transport public, în baza unei legitimații vizate de Primăria Municipiului Iași, precum și de materiale de protecție (mănuși de protecție, măști de protecție).
 
De asemenea, hotărârea Consiliului Local a parafat și încheierea unui protocol de colaborare între Municipiul Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în vederea sprijinirii cadrelor medicale din municipiu care intră în contact direct cu persoane sau pacienți susceptibili de a fi infectați cu virusul SARS CoV-2.
 
Măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile afectate de pandemie
 
De asemenea, hotărârea Consiliului Local prevede acordarea de sprijin persoanelor afectate în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS – CoV – 2 sub toate aspectele (financiar, al stării de sănătate, ori alte situații neprevăzute), constatate ca urmare a luării în evidență de către Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială Iași – Serviciul de Beneficii de Asistență Socială.
 
O categorie de persoanele vulnerabile avută în vedere este formată persoanele care se află în autoizolare pentru o perioadă de 15 zile calendaristice, fără venituri și susținători legali. În acest caz se va acorda câte un ajutor de urgență în natură pentru familie (minim două persoane) constând într-un pachet de urgență. Pachetul va cuprinde produse alimentare de strictă necesitate care să le asigure nevoile de hrană pentru o perioadă de 15 zile. Pentru persoana singură cantitatea va fi înjumătăţită.
 
Persoanele vârstnice cu vârsta peste 65 de ani, fără susținători legali și fără venituri, care se află în autoizolare pe o perioadă de 30 zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii, vor primi câte un ajutor de urgență în natură pentru familie (minim două persoane), constând în două pachete de urgență care vor cuprinde produse alimentare de strictă necesitate, care să le asigure nevoile de hrană pentru o perioadă de 30 zile. Persoana singură va primi un singur pachet pentru 30 de zile.
 
De asemenea, pentru persoanele fără adăpost identificate pe raza Municipiului Iași prin Direcția de Asistență Socială Iași, se va asigura cazare și masă caldă prin Cantina de Ajutor Social.
 
În fine, o măsură votată în plenul ședinței de Consiliu Local vizează un ajutor extern, mai exact alocarea sumei de 200.000 lei pentru sprijinirea Primăriei Municipiului Chișinău în prevenirea și limitarea efectelor pandemiei COVID-19, sumă necesară pentru materiale de protecție și dezinfectanți.
 
Amendamente adoptate
 
În afara măsurilor conținute în proiectul de hotărâre inițial, plenul Consiliului Local a aprobat și o serie de amendamente aduse textului inițial.
 
Astfel, la propunerea organizațiilor FONTISS, Asociația Civica și Fundația Comunitară, înregistrarea voluntarilor participanți la acțiunile de sprijinire a combaterii efectelor pandemiei de coronavirus se va face în baza unui protocol de colaborare.
 
Consilierii au mai hotărât ca pachetele de urgență oferite de către Direcția de Asistență Socială persoanelor vulnerabile vor cuprinde și câte un produs de igienă personală, care să conțină minim un săpun și soluție dezinfectantă.
 
De asemenea, va fi asigurată finanțarea Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” cu 400.000 de lei pentru achiziționarea a două ventilatoare pulmonare, în plus față de cele deja donate municipalității de către firma SC A&D Plast SRL. În plus, Consiliul Local a aprobat mobilizarea de către Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a sumei de 600.000 de lei din venituri proprii pentru cumpărarea unui aparat mobil de radiografie.
 
De asemenea, Consiliul Local a fost de acord ca toate instituțiile subordonate municipalității să încheie parteneriate cu orice entitate juridică sau persoană fizică în vederea sprijinirii acțiunilor de combatere a răspândirii și efectelor pandemiei de coronavirus.
 
Nu în ultimul rând, Primăria Municipiului Iași va sprijini înființarea în proximitatea municipiului a unui spital de campanie cu o capacitate de circa 250 – 300 de paturi.