Imprimare
PDF

Gazul ar putea ajunge in tot judetul. Dar o miscare esentiala trebuie facuta in 10 zile


Presedintele Consiliului Judetean (CJ), Maricel Popa, a avut o intrevedere cu mai multi primari din judet pentru a discuta despre un proiect de infrastructura vizand aductinea de gaz metan in mai multe localitati neracordate.
"Reusim sa facem doua magistrale de gaz, una pe NE si una pe NS. Va trebui sa ne asociem prin ADI-uri", a declarat Maricel Popa.
 
Conform analizelor facute impreuna cu reprezentanti TransGaz, sunt doua zone neacoperite cu gaz in Valea Prutului. O conducta va trece prin Dumesti-Andrieseni si una prin Mogosesti-Cozmesti ca sa fie acoperit tot judetul. Apoi, prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), fiecare comuna se va putea intepa la cele doua magistrale.
 
Gruparea in Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) este necesara pentru realizarea proiectului. Astfel, raspunderea va reveni fiecarei primarii pe raza careia va trece o conducta de gaz. Este absolut necesar ca ADI-urile sa se constituie foarte repede, in maxim zece zile, altfel TransGaz nu va include Iasul in proiect.
 
Se estimeaza ca studiul de fezabilitate va fi facut intr-un an, iar lucrarile vor putea demara peste doi ani.
 
"Va fi un proiect de 10-20 de ani", a mai spus presedintele CJ.
 
Proiectul va fi finantat in proportie de 50% cu fonduri europene, iar restul de 50% vor fi bani de la Guvern. Investitia va fi facuta de Transgaz. Costul unui kilometru de conducta variaza intre 800.000 euro - 1 milion de euro.