Imprimare
PDF

Fostul șef al Apelor Române a fost pus sub control judiciar pentru o șpagă de 1.000.000 de EURO


Update ora 21.00: Judecătorii Tribunalului Bacău au respins cererea procurorilor DNA de a-l aresta pe Sandu şi, în schimb, au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Soluţia poate fi atacată de procurori.
 
Aceeaşi hotărâre au luat-o magistraţii şi faţă de omul de afaceri care i-ar fi dat mita fostului director ANAR, Emanoil Sorin Ciufudean. Acesta deţine o firmă de construcţii, Industrial Construct Ardeal SRL, cu sediul în judeţul Bistriţa-Năsăud şi un punct de lucru în Blaj, judeţul Alba.
 
Sandu și omul de afaceri din Alba au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.
 
(…) respinge ca neîntemeiata cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Sandu Victor şi C. S. Emanoil(…) dispune luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile începând cu data de 04.08.2020 pâna la data de 02.10.2018, inclusiv faţă de inculpaţii: – Sandu Victor, c(…) şi – C. S. Emanoil, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, (…)” se arată în minuta pe scurt de la Tribunalul Bacău.
 
Știrea inițială:
 
Ziarul Curentul a scris sute de articole despre Victor Sandu, fostul șef al Apelor Române, vezi AICI, pus director general de către fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici și despre ilegalitățile făcute de acesta. Citește cum și-a falsificat Sandu declarația de avere depusă la ANI ca să nu se facă legătura între el și trezorierul PSD, Mircea Drăghici
 
Astăzi DNA a anunțat că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 3 august 2020, a inculpaților:
 
SANDU VICTOR, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,
 
Persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.
 
De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.
Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.
Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor.
Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 4 august 2020, inculpatul SANDU VICTOR și coinculpatul om de afaceri sunt prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.