Imprimare
PDF

FILIT Iasi, intre 3 si 7 octombrie. Care sunt noutatile editiei din 2018


Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) va avea loc anul acesta in perioada 3 - 7 octombrie, iar o noutate o va reprezenta realizarea unui amplu proiect editorial care va readuce in centrul atentiei scriitorul-„patron de muzeu”.
FILIT, ajuns la a sasea editie, va reuni sute de profesionisti din domeniul cultural: scriitori, traducatori, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri si jurnalisti.
 
Pe langa structura cunoscuta a evenimentelor (Serile FILIT, Scriitori in Centru – Casa FILIT, Casa Poeziei, intalniri in licee etc.), vor fi continuate proiectele Casa Copilariei si Casa Fantasy, in urma succesului inregistrat anul trecut, cand au fost lansate.
 
Noutatea editiei de anul acesta, una desfasurata sub semnul Centenarului Marii Uniri, o constituie un proiect editorial amplu, constand in scrierea, editarea si lansarea la FILIT 2018 a colectiei de carti „Scriitori de poveste”, care va readuce in centrul atentiei scriitorul-„patron de muzeu” din reteaua Muzeului National al Literaturii Romane Iasi: Ion Creanga, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topirceanu, Otilia Cazimir, Vasile Pogor, Nicolae Gane, Mitropolitul Dosoftei, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihai Codreanu.
 
Astfel, 11 autori contemporani au acceptat provocarea de a scrie cate o biografie romantata, reprezentand povestea fiecaruia dintre cei 11 scriitori clasici mentionati mai sus.
 
Proiectele FILIT de incurajare a creatiei contemporane continua anul acesta. A fost realizata selectia celor sase autori din cadrul Rezidentelor FILIT pentru autori romani, program realizat in colaborare cu Teatrul „Luceafarul” din Iasi. Textele scrise de autorii selectati la sectiunea „Dramaturgie” vor fi prezentate ca spectacole-lectura in cadrul celei de-a XI-a editii a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar (FITPT Iasi, 4-11 octombrie 2018). Totodata, au fost selectati beneficiarii editiei din acest an a Rezidentelor FILIT pentru traducatori straini, precum si traducatorii care vor participa la Atelierele FILIT pentru traducatori.
 
FILIT este organizat de Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si finantat de Consiliul Judetean Iasi.
 
Anul trecut, FILIT a insemnat 300 invitati, 100 evenimente, 30.000 de participanti, 150 voluntari, 19 tari participante, 32 rezidente de creatie.
 
Despre FILIT, Gao Xingjian, laureat al premiului Nobel pentru Literatura, a spus: „Mi se pare un adevarat miracol pe care nu mi l-am putut imagina inainte sa ajung aici”. Jeff Lindsay, creatorul celebrului personaj Dexter, a declarat: „Este cel mai bun festival la care am participat. Si am fost la multe din intreaga lume. Este cel mai bine organizat si pus la punct, a fost o experienta minunata pentru mine”.