Imprimare
PDF

FERITI-VA de tantari! Au adus virusul West Nile la Iasi. Boala poate fi mortala


Caz confirmat oficial: un iesean din mediul rural are virusul West Nile. Acesta se transmite la om prin intepatura de tantar, fiind pana de curand specific zonei Africii de Nord si a Nilului. Medicii cred insa ca schimbarile climatice din ultima vreme, dar si umezeala data de precipitatiile abundente din acest an, au facut posibila aparitia virusului si la tantarii din judetul Iasi. Sfatul acestora: feriti-va de tantari! La nivel national sunt confirmate cinci cazuri, deocamdata nefiind inregistrat niciun deces, boala data de virus fiind cu evolutie imprevizibila.
Un prim caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon, virus care se transmite la om prin intepatura de tantar, a fost confirmat in Iasi. Este vorba de un barbat in varsta de 67 de ani, din judetul Iasi, care nu a iesit in afara tarii, si care a ajuns la Spitalul de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva“ prezentand semnele epidemiei.
 
„Este un caz confirmat in spital. Pacientul este un barbat in varsta de 67 de ani, care prezinta o evolutie favorabila pana in momentul de fata. Boala se transmite de la tantari. Sfatul nostru este sa limitam expunerea in zone cu tantari, avand in vedere, in special, modificarile climatice si meteorologice care favorizeaza dezvoltarea lor. Tantarii se dezvolta in ultima vreme, datorita umiditatii, si trebuie sa fim atenti. Noi avem in vedere, la orice suspiciune de meningita, si aceasta cauza“, a mentionat profesorul Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.
 
Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), in sezonul 2018 au fost raportate, in perioada 2 mai - 24 iulie, cinci cazuri de infectie cu virusul West Nile, dintre care niciun deces. Cazurile confirmate au fost inregistrate la persoane de gen masculin. Pe langa cazul barbatului diagnosticat in Iasi, alte doua persoane au fost descoperite in Dolj, una in Braila si alta in Olt.
 
Virusul West Nile a fost descoperit in 1937, in districtul cu acelasi nume din Uganda - Africa, iar principala cale de transmitere a acestei infectii este intepatura de tantar. Perioada de incubatie a infectiei la om este cuprinsa intre 3 si 15 zile, si cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice. Cu toate acestea, specialistii spun ca la aproximativ 20% dintre oameni principalele simptome sunt asemanatoare gripei, bolnavii prezentand cefalee, stare de rau, febra, anorexie, febra si varsaturi. La 1% dintre cazuri pot aparea si simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita.
 
Principalele recomandari pentru populatie sunt purtarea hainelor cu maneca lunga si a pantalonilor lungi, utilizarea substantelor toxice impotriva tantarilor, utilizarea insecticidelor in locuinta in cazul in care acestia au patruns acolo, si indepartarea recipientelor de apa stagnata si a gunoiului menajer, care ar putea sa-i atraga.