Imprimare
PDF

Este nevoie de voi! Perioada concediilor a agravat criza de sange de la Iasi


Ieri s-au strans cu greu 20 de donatori, in conditiile in care minimul este de 80.
Numarul de donatori de sange care trec zilnic pragul Centrului de Transfuzie Sanguina (CRTS) Iasi scade alarmant odata cu inaintarea in sezonul de vara, cand populatia ieseana care ramane in zona scade considerabil din cauza vacantei si a concediilor.
 
In ultimele doua saptamani, pe pagina de Facebook a Centrului au fost postate o serie de indemnuri la donare, iar, pe teren, au plecat si cateva masini de prelevare mobila. Reprezentantii CRTS spun ca ieri, 5 iulie, pe holurile institutiei s-au strans cu greu 20 de oameni, in urma apelurilor si solicitarii insistente, in masura in care, pentru ca stocul de sange necesar sa se adune, ar trebui sa existe macar 80 de donatori pe zi. Dr. Gabriela Scripcariu, director CRTS, mai mentioneaza ca daca va mai exista inca o zi in care in Centru vor intra doar 20 de donari, nu se stie cu exactitate cum va putea fi rezolvata situatia si cum va fi impartit sangele spitalelor iesene.
 
Aceasta criza acuta de sange nu se manifesta doar la nivelul Iasului, ci peste tot in tara, dupa cum subliniaza presa locala din alte regiuni. In acest context, de curand s-a discutat ca pana in 2020, conform standardelor europene, spitalele romanesti sa taie orice rasplata pentru donarea de sange, ca sa se alinieze noilor cerinte, adoptate deja in celelalte tari. In prezent, donatorii de sange primesc, dupa donare, bonuri valorice in valoare de 63 de lei, invoire de la munca in ziua respectiva si reducere la transportul in comun. Cu toate acestea, in acest moment, doar cel mult 2% din populatia Romaniei doneaza sange, iar printre cei inclusi in procent se numara si oameni care nu sunt donatori fideli, ci doneaza o data sau de doua ori. Reprezentantii Centrului de Transfuzii din Iasi considera ca, daca si aceste mici recompense vor fi eliminate, numarul persoanelor va scadea si mai mult.
 
„Nu cred ca e momentul sa facem asemenea incercari. Speram ca s-a propus acest lucru in ideea in care se are in vederea inlocuirea acestor bonuri cu alte forme de stimulare a cetatenilor pentru donare, care sa fie mai eficiente“, a mentionat dr. Gabriela Scripcariu, director CRTS.
 
Cei care vor sa doneze sange, pot sa o faca la sediul CRTS, de pe strada Nicolae Balcescu nr. 21, langa Spitalul „Sfantul Spiridon“, de luni pana vineri, intre orele 7 si 13. Pot sa doneze sange persoanele cu varsta intre 19 si 60 de ani, care nu au suferit nicio interventie chirurgicala in ultimele sasele luni, care au peste 60 de kilograme, tensiunea arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHG si pulsul regulat, intre 60 si 100 batai/minut. De asemenea, cei care se prezinta la CRTS nu trebuie sa consume bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa manance grasimi sau sa se afle sub tratamentul unor anumite boli, mentionate pe site-ul institutiei. Timpul alocat unei persoane pentru donare la CRTS este de aproximativ o ora jumatate, de la inregistrare pana la procesul propriu-zis, iar cantitatea de sange extras este de 450 de mililitri.