Imprimare
PDF

Elevii de la Palatul Copiilor din Iaşi învaţă să inventeze

    În perioada 6 – 8 septembrie a avut loc concursul tehnico-ştiinţific „Învăţăm să inventăm“, ediţia a VII-a. Competiţia a fost organizată de Palatul Copiilor din Iaşi,

iar coordonatorii acestui eveniment au fost Gheorghe Colbu şi Remus Pantelimonescu, profesorii care pun bazele învăţământului tehnico-ştiinţific în clădirea ce aparţine Palatului Copiilor din Iaşi, de pe strada Săulescu.

  Cu toate că fondurile sunt insuficiente, laboratorul în care elevii pun în aplicare ideile pe care le au este dotat cu instrumente de lucru construite, în cea mai mare parte, chiar de către ei, împreună cu profesorii coordonatori. Acolo am găsit roboţi construiţi de micuţii cu idei măreţe, dar şi instrumente ce au în vedere utilizarea energiei eoliene. Micii inventatori sunt dintre cei care au participat şi la ediţiile trecute ale concursului amintit, elevi ce activează la Palatul Copiilor dinIaşide ani de zile. Pentru a aparticipa la acest club de inventică, copiii sunt selectaţi după aptitudini şi rămân aici doar dacă fac dovada interesului în domeniu. Există două grupe de copii: cei interesaţi de partea de electronică şi cei interesaţi de energia eoliană. Profesorii coordonatori ar dori să realizeze pe viitor un sistem eolian care să se poată vinde, printre multe alte idei pe care le au şi care ar putea să fie implementate în Educaţie.

La Concursul Naţional „Învăţăm să inventăm“ – ediţia a VII-a au participat elevi şi profesori din Bistriţa, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş, Tulcea, Buzău, Botoşani, Bacău, Târgu Frumos, Tulcea şi, nu în ultimul rând, din Iaşi. Forumul Inventatorilor Români a fost prezent pentru a susţine activitatea micuţilor: bronzul a fost câştigat de către micii inventatori din Bistriţa, echipă coordonată de Dorel Nicoară, argintul a plecat la Râmnicu Vâlcea, la echipa coordonată de Grigore Uscatu, iar aurul a fost câştigat de către echipa coordonată de către Horea Graur, din Târgu Mureş. Cupa a fost câştigată de echipa de la Botoşani, coordonată de Luisian Grigore, şi de echipa de laIaşi, ai cărei coordonatori au fost Gheorghe Colbu şi Remus Pantelimonescu.

Preşedintele juriului a fost Ion Sandu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, iar vicepreşedinte a fost Cătălin Iov, fost elev al Clubului de Inventică din cadrul Palatului Copiilor din Iaşi.

Sorina Ghiaţă, elevă în clasa a XI-a, a câştigat două premii naţionale pentru două machete realizate, iar unul dintre „supravieţuitorii“ clubului de Inventică (prima dată a păşit în acest club când era în clasa a II-a ), Sebastian Gheorghiţă, a câştigat premiul al III-lea la categoria „instrumente electronice“.

Acest concurs ne onorează, cu atât mai mult cu cât avem deja experienţa a şase ani în spate, Clubul de inventică este recunoscut ca o pepinieră pentru domeniul cercetării ieşene. Micii inventatori de astăzi vor fi inventatorii de mâine, iar Palatul Copiilor susţine activitatea celor mici, pentru ca, în viitor, să fie recunoscuţi în domeniul inventicii din România şi poate, cine ştie?, peste hotare…“, e declarat Gheorghe Colbu, de la Palatul Copiilor din Iaşi, unul dintre coordonatorii acestui concurs naţional.