Imprimare
PDF

Echipamente medicale unice în Moldova vor fi aduse la Maternitatea „Elena Doamna“


Până la finalul acestui an, la Maternitatea „Elena Doamna“ vor ajunge 40 de tipuri de echipamente medicale care au fost achiziţionate prin licitaţie, fiind împărţite în 19 loturi.
 
Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, o parte dintre echipamente sunt unice în regiunea Moldovei, totodată fiind o achiziţie majoră, care nu s-a mai făcut în ultimii ani în unitatea medicală. Mai exact, instrumentele unice în această zonă sunt o unitate de electrochirurgie pentru histeroscopie, dar şi două rezectoscoape.
 
Pe lângă acestea, urmează ca maternitatea să fie dotată cu sistem de suport respirator, masă reanimare neonatală cu modul resuscitare, monitoare funcţii vitale, sistem complet tip gheată pentru masă operaţie ginecologie, patru aspiratoare chirurgicale, instalaţie radiodiagnostic mobilă pentru radiografierea nou-născuţilor, sistem fototerapie, dar şi alte echipamente medicale.
 
„Spre exemplu, un aparat extrem de benefic pentru pacienţi este instalaţia de radiodiagnostic mobil pentru radiografierea nou-născuţilor, care, pe lângă faptul că va înlocui un aparat cu o vechime foarte mare, are şi cel mai mic grad de radiaţii“, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul unităţii medicale.
 
De asemenea, unitatea de electrochirurgie va fi folosită în chirurgia minim invazivă, permiţând disecţia şi sigilarea vasculară, iar în general echipamentele medicale care vor ajunge la maternitate vor contribui la desfăşurarea mai rapidă şi mai sigură a intervenţiilor chirurgicale, recuperarea fiind mai uşoară pentru paciente. Valoarea acestora este de aproximativ 2,2 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Sănătăţii.