Imprimare
PDF

Dotari de 2,5 milioane de lei din bugetul local pentru Spitalul de Recuperare


Spitalul Clinic de Recuperare a achizitionat si receptionat in aceasta luna echipamente si dotari in valoare de aproape 2,5 milioane de lei cu fonduri de la bugetul local al Municipiului Iasi. Pentru Blocul Operator ORL au fost cumparate un laser chirurgical (in valoare de 551 de mii de lei), doua aparate microscop operator (1,355 milioane de lei), doua sisteme videoendoscopice ORL (286,09 mii de lei) si patru monitoare ATI (90,67 mii de lei), iar pentru Blocul Operator Ortopedie un motor ortopedic (192,78 mii de lei).
„Spitalul de Recuperare este un spital de referinta, cu servicii unice de sanatate chiar si la nivelul Romaniei. Cu sprijinul municipalitatii, de-a lungul timpului, calitatea serviciilor oferite de spital a crescut, iar conditiile de tratament au devenit, in multe privinte, de ultima generatie. Mai avem o serie de investitii de facut atat in infrastructura, cat si in dotari, iar pentru aceasta vom utiliza atat fonduri europene, cat si de la bugetul local. Alaturi de educatie, sanatatea este una dintre prioritatile municipalitatii. Iata de ce vom continua investitiile la Spitalul de Recuperare, cat si la Spitalul «Dr. C. I. Parhon» si vom sprijini cu toata forta proiectul Spitalului Regional de Urgenta”, a declarat primarul Mihai Chirica.
 
In domeniul ORL, laserul este utilizat cu succes in chirurgia laringelui, pentru anumite tipuri de interventii chirurgicale la nivelul urechii, dar si in chirurgia apneei de somn.
 
Beneficiile laserului chirurgical tin de reducerea durerii si a edemului, precizie, controlul infectiei, reducerea sangerarilor chirurgicale si spitalizarii si timpului de vindecare.
 
In alta ordine de idei, in Clinica ORL, concomitent in cele doua sali de operatii, se fac zilnic interventii chirurgicale otice cu un grad crescut de dificultate, printre care si implantarea cohleara, centrul de la Spitalul de Recuperare fiind singurul din regiunea Moldovei care dispune de personal medical instruit, calificat si cu o experienta vasta in acest domeniu.
 
Aparatura videoendoscopica si microscopica ORL este foarte utila personalului medical si in beneficiul direct al pacientilor care se adreseaza atat Sectiei Clinice ORL, cat si Cabinetului ORL din Ambulatoriul Integrat al spitalului. Beneficiarii principali ai acestui tip de examinare sunt copiii cu patologie rinosinusala, rinofaringiana, laringiana si otica, dar si adultii.
 
Motoarele ortopedice sunt utilizate in operatiile de endoprotezare sold / genunchi facute in cadrul Programului National de Ortopedie. Anual, in Clinica de Ortopedie sunt efectuate in jur de 350 astfel de interventii chirurgicale. La acestea se adauga si alte tipuri de operatii, pana la 1.000, aproape toate necesitand utilizarea unui motor ortopedic. Utilizarea acestor dispozitive reduce foarte mult timpul interventiei chirurgicale, scazand riscurile hemoragice si de infectie postoperatorie.
 
In alta ordine de idei, Primaria Municipiului Iasi organizeaza in aceasta perioada o licitatie pentru executia lucrarilor de modernizare a Spitalului de Recuperare prin cresterea eficientei energetice a cladirii in care functioneaza de la clasa energetica D la clasa energetica B.
 
Valoarea maxima a contractului este de 14.505.917,1 lei, fara TVA (17.262.041,35 lei, cu TVA), iar deschiderea ofertelor va avea loc pe 17 decembrie.
 
Proiectul va fi finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 3: „Sprijinirea tranzitului catre o economie cu emisii scazute de carbon” – Prioritatea de investitii 3.1: „Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice”. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 18,97 milioane de lei, iar durata implementarii este de 51 de luni.