Imprimare
PDF

Discutii din spatele usilor inchise: Costul Spitalului Regional a urcat ametitor


Costurile pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenta (SRU) sunt semnificativ mai mari decat cele prezentate public de catre autoritati. „Ziarul de Iasi“ a obtinut detalii din prezentarea facuta de expertii Bancii Europene de Investitii (BEI) in fata autoritatilor iesene, la sfarsitul saptamanii trecute. 
Expertii BEI au aratat ca exista si o serie de posibile amenintari la adresa proiectului. Printre acestea se numara indecizia autoritatilor cu privire la viitorul Spitalului „Sf. Spiridon“ dupa ce noua unitate medicala din Moara de Vant va fi deschisa. De asemenea, capacitatea autoritatilor centrale de a planifica si construi simultan trei spitale in tara (Iasi, Cluj si Craiova) ridica destule semne de intrebare. Cateva statistici despre SRU: amprenta la sol a cladirii structurata pe sase niveluri supraterane si doua in subsol va fi de 36.500 mp (285x128m), dotarea cu echipamente medicale va costa 66,5 milioane euro, cheltuielile operationale sunt estimate la 73,2 milioane euro/an, numarul de angajati este estimat la 2.923 de persoane, spitalul va avea 850 de paturi, iar lucrarile de construire ajung la 287,7 milioane euro (inclusiv dotari).
 
Valoarea investitiei: 500 milioane euro
 
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a comunicat, vineri, ca valoarea investitiei in SRU va fi de peste 321 milioane euro. Dar suma anuntata cuprinde doar lucrarile de construire si dotare a cladirii (peste 287 milioane euro) si cheltuielile neprevazute din perioada implementarii (circa 35 milioane euro). La acesti bani se adauga fonduri pentru pregatirea proiectului din punct de vedere tehnic si al detaliilor arhitecturale/de executie (40,9 milioane euro), racordarea la retele de utilitati si construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din suma fiind doar pentru supralargirea DN24 pe o portiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro - supervizare lucrari, plan de tranzitie etc.) si TVA (70 milioane euro). Astfel, vorbim despre aproape 480 milioane euro, cea mai mare investitie publica la Iasi de dupa Revolutie. Mai mult, la aceasta suma se adauga alti 52,1 milioane euro pentru reconversia cladirilor ce fac parte din Spitalul „Sf. Spiridon“ (etapa 2 de implementare). De remarcat ca ministrul Sanatatii afirma, vineri, ca nu a fost stabilita o suma pentru unitatea din zona centrala.
 
Insa expertii BEI au inclus fondurile pentru Spitalul „Sf. Spiridon“ in totalul necesar pentru proiectul SRU, astfel ca toate cheltuielile directe sau indirecte legate de punerea in functiune a spitalului regional ajung la peste 530 milioane euro. Nu e clar care vor fi sursele de finantare, inclusiv in prezentarea expertilor fiind subliniat faptul ca 100 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeana si Guvern, in timp ce la restul de 400 milioane euro figureaza surse alternative de finantare fara precizarea exacta a acestora. Cel mai probabil, in mecanismul de finantare vor mai fi prinse autoritatile iesene (Consiliul Judetean Iasi, Primaria Iasi) si institutii financiare internationale de la care Guvernul sa obtina imprumuturi. De exemplu, pentru realizarea retelei de strazi, municipalitatea ieseana vrea sa deruleze un proiect de dezvoltare urbana in Moara de Vant, initiativa ce ar putea beneficia de fonduri europene, in conditiile in care tot experti BEI sunt implicati in elaborarea documentatiilor necesare.
 
Estimare pentru dotarile SRU: 66,5 milioane euro
 
Exceptand cheltuielile neprevazute, construirea si dotarea propriu-zisa a modulelor ce vor compune spitalul ajung la o suma de circa 287 milioane euro. SRU va avea o amprenta la sol de 36.500 mp, cu un regim de inaltime cu doua niveluri in subsol, parter si cinci etaje. Deocamdata, nu exista informatii certe cu privire la suprafata totala construita. Potrivit prezentarii expertilor BEI, valoarea lucrarilor de construire (inclusiv instalatii) se ridica la 213 milioane euro. Diferenta de pana la 287 milioane euro este data de necesarul de fonduri pentru dotarea cu echipamente medicale (66,4 milioane euro), sisteme IT (6,5 milioane euro) si lucrari de amenajare a santierului (1,77 milioane euro).
 
Ce amenintari au identificat expertii BEI
 
In prezentarea lor, expertii au facut referire si la mai multe amenintari la adresa proiectului: indecizia autoritatilor cu privire la dezafectarea/reconversia cladirilor Spitalului „Sf. Spiridon“, posibila retinere a personalului medical si a echipei de management in ceea ce priveste adaptarea la noile conditii si lipsa de adaptare a intregului sistem medical in fata provocarilor ce vor veni odata cu construirea SRU. Dintre provocari, expertii au amintit de un deficit de personal in asistenta medicala, instruiri inadecvate, intretinerea necorespunzatoare a echipamentelor si a cladirilor, lipsa de cunostinte in managementul operational si lipsa de resurse financiare. De altfel, expertii au subliniat ca ridicarea unei astfel de unitati medicale este o premiera pentru Romania si au sustinut ca in tara noastra se va schimba profund modul in care autoritatile si cetatenii se raporteaza la sistemul medical. In ceea ce priveste oportunitatile date de implementarea unui astfel de proiect, consultantii au invocat, printre altele, schimbarea sistemelor de contractare si de finantare pentru sprijinirea conceptului de spital regional.
 
„Analiza cost - beneficiu este o componenta importanta a studiului de fezabilitate si a recomandarilor Comisiei Europene. Evaluarea actuala este ca valoarea economica neta actualizata a proiectului este pozitiva si rata de rentabilitate este mai mare fata de rata de actualizare sociala (5%). Acesti indicatori arata ca societatii (Romania/regiunea de nord-est) ii este mai bine cu implementarea proiectului intrucat beneficiile estimate sunt mai mari fata de costuri. Rezultatele de pana acum din studiul de fezabilitate arata ca criteriul viabilitatii economice a proiectului este indeplinit“, au aratat expertii BEI in prezentarea lor, dupa cum reiese din informatiile obtinute de „Ziarul de Iasi“. In ceea ce priveste vulnerabilitatile proiectului, doua dintre acestea au facut referire la controversele din jurul asigurarii fondurilor necesare si capacitatea precara a autoritatilor centrale de a planifica si construi simultan trei spitale (Iasi, Craiova, Cluj).
 
Etapele implementarii SRU
 
Lucrarile de construire a SRU ar urma sa fie executate in perioada 2020 - 2023. In anii 2018 si 2019 are loc pregatirea proiectului, iar depunerea aplicatiei de finantare la Comisia Europeana este programata in luna septembrie a acestui an. Expertii BEI au precizat ca studiul de fezabilitate va fi gata in data de 31 iulie. Pentru etapa de planificare a lucrarilor sunt necesari 40,9 milioane euro, cea mai mare suma fiind pentru proiectarea SRU si asistenta tehnica pe perioada implementarii (25,4 milioane euro). De mentionat ca banii pentru proiectare vor fi asigurati tot din fonduri UE pe o cerere de finantare distincta, dupa cum a sustinut Ministerul Sanatatii.