Imprimare
PDF

DIICOT: Arme de foc, sabii, macete, cutite si pumnale, ridicate de la traficanti de etnobotanice din Iasi


Procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara au efectuat, miercuri, 23 de perchezitii domiciliare pe raza municipiului Iasi si o perchezitie in comuna Miroslava, in cadrul unei actiuni de destructurare a unei grupari specializate in operatiuni cu produse care au efecte psihoactive.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, la perchezitii au fost gasite substante susceptibile de a avea efecte psihoactive, droguri (cannabis), arme de foc, arme albe (sabii, macete, cutite, pumnale, bate, spray-uri lacrimogene), sume importante de bani, telefoane mobile, laptop-uri, tablete.
 
La sediul DIICOT – Iasi au fost aduse 27 de persoane, in vederea audierii.
 
Procurorii sustin ca aceasta grupare era structurata pe doua paliere.
 
Palierul I era format din persoane care preparau sau importau substante cu efecte psihoactive si care distribuiau aceste substante in cantitati mari (de ordinul kilogramelor), in general catre alti dealeri.
 
Palierul II era format din dealeri stradali, care comercializau produse cu efecte psihoactive si care se aprovizionau la intervale scurte de timp cu cantitati relativ mici (50-100 grame) de la cei care faceau parte din palierul I. Dealerii stradali comercializau doze cuprinse intre 0,2 grame si un gram, catre consumatorii de astfel de produse, cu sume cuprinse intre 20 – 60 lei/gram.
 
Dealerii stradali comercializau produsele catre zeci sau chiar sute de clienti zilnic, chiar si fara a cunoaste in prealabil acesti consumatori.
 
‘Astfel, grupuri de clienti formate din elevi provenind atat din familii dezorganizate, dar si din familii cu situatia sociala si materiala de nivel ridicat, uneori chiar si din minori, se deplasau la intervale mici de timp catre dealerii de la acest nivel infractional, tranzactiile efectuandu-se fie in strada, fie la geamul sau la usile locuintelor dealerilor’, mai spun procurorii.