Imprimare
PDF

DGA a dat lovitura la Iasi. Se emiteau acte false care permiteau sacrificarea cailor furati


Ofiterii de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie (D.G.A.) au descoperit ca un functionar in cadrul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Iasi emitea acte false care sa permita sacrificarea in abatoare a cailor furati. Functionarul a primit mita pentru eliberarea documentelor. Si el si cei care au dat spaga sunt acum cercetati.
Redam comunicatul oficial emis de DGA:
 
Ofiterii de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie (D.G.A.) – Serviciul Judetean Anticoruptie (S.J.A.) Iasi au finalizat cercetarile, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, prin rechizitoriul din data de 27 iulie 2018, a dispus trimiterea in judecata, sub masura controlului judiciar, a inculpatei B.C. pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si fals intelectual (50 acte materiale). De asemenea, alti doi inculpati (R.Z. si G.G.) au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, respectiv complicitate la infractiunea de dare de mita.
 
Cauza penala a vizat o grupare infractionala constituita pe raza judetelor Iasi, Suceava si Harghita, avand ca scop procurarea de documente false care sa permita sacrificarea de animale vii in abatoare specializate sau comercializarea acestora cu sprijinul functionarilor din cadrul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Iasi, in conditiile in care o parte din animale ar proveni din furt sau nu ar indeplini conditiile de sanatate in vederea sacrificarii.
 
La data de 14.02.2018, echipa operativa constituita din lucratorii D.G.A. din cadrul Serviciului Judetean Anticoruptie Iasi si Centrului Operational 1 Iasi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, au organizat si realizat actiunea de prindere in flagrant a inculpatilor B.C., functionar in cadrul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Iasi si R.Z, intermediar al lui G.G., persoana cu preocupari privind comertul si sacrificarea de cabaline, in momentul in care B.C. primea de la intermediar suma de 1.500 lei, o diferenta dintr-o suma mai mare, in scopul remiterii unui numar de 205 pasapoarte pentru ecvidee, despre care exista suspiciunea ca ar fi fost intocmite in fals de functionar, pentru a asigura aparenta de legalitate in vederea sacrificarii animalelor la doua abatoare de pe raza judetelor Harghita si Suceava.
 
Ulterior actiunii de prindere in flagrant si in urma activitatilor procedurale efectuate in cauza de catre lucratorii de politie judiciara din cadrul D.G.A. – S.J.A. Iasi, la data de 15.02.2018, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi a pus in miscare actiunea penala fata de inculpata B.C. pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, iar la data de 30.05.2018, a dispus extinderea actiunii penale fata de aceasta pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual. Totodata, a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de G.G., pentru comiterea infractiunii de dare de mita si fata R.Z, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de dare de mita.
 
La data de 16.02.2018, s-a propus masura preventiva a arestului la domiciliu fata de inculpata B.C., dar judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Iasi a respins propunerea si a dispus masura controlului judiciar, masura prelungita pana in prezent.
 
Cauza a fost documentata in comun cu ofiteri de politie judiciara din cadrul I.P.J. Iasi – Serviciul de Investigatii Criminale.
 
In cauza s-a beneficiat de suportul tehnic si operativ din partea D.O.S. – Brigada Operatiuni Speciale Iasi.
 
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.