Imprimare
PDF

Deputatul iesean a premiat studentii participanti la a doua editie a „Scolii Politice Iasi XXI”


Odata cu finalizarea examenelor nationale si a sesiunii studentesti, inainte de o vacanta asteptata, prof. dr. Camelia Gavrila a premiat studentii participanti la Scoala Politica Iasi XXI, studenti care au finalizat cu succes cele trei luni de internship la Cabinetul Parlamentar al deputatului Camelia Gavrila - proiect aflat la a doua editie, inceput cu entuziasm in toamna anului 2017.
Pe parcursul stagiului, tinerii au participat la activitati specifice unui cabinet parlamentar,  la activitati de formare a unor abilitati de comunicare, la realizarea dezbaterilor tematice si a workshop-urilor, dar au efectuat si vizite de studiu la institutii iesene importante. Implicati, curiosi si creativi, studentii s-au mobilizat si au investit energie in studii, analize si proiecte, dovada regasindu-se si in portofoliile consistente de practica. Pe langa satisfactia muncii depuse, studentii  au beneficiat de experiente importante, activitati practice, o bursa pe toata perioada proiectului si vizite de studiu.
 
La dialogul final, de tip colocviu, cat si la premiere au participat si unii studenti absolventi ai primei editii, alumni ai acestui proiect, moment in care s-au impartasit idei, opinii despre activitatile derulate pe perioada celor doua sesiuni parlamentare, septembrie - decembrie 2017, precum si februarie - iunie 2018, dar s-au conturat si planuri de continuare a colaborarii in alte forme ce vor fi explorate pentru urmatoarea sesiune parlamentara.
 
„Absolvirea programului reprezinta  certitudinea acumularii unei experiente civice si administrative ce s-a concretizat in vizite institutionale si activitati specifice domeniului politic si parlamentar, dar si administrativ, la nivel local sau regional. Apreciem profund acest proiect, care ofera secvente practice importante, analize de context politic, grile de intelegere a fenomenelor sociale, economice, politice.  Incurajam dezvoltarea programului si invitam, pe aceasta cale, tinerii studenti sa participe in cadrul editiilor viitoare.”, a declarat Robert Damaschin,  student la Facultatea de Drept.
 
Beneficiile unui astfel de proiect sunt numeroase. Dupa 2 editii desfasurate intr-un ritm alert, impus de modul de lucru si de specificul activitatii parlamentare, se poate spune ca participarea la asemenea proiecte inseamna, pentru tineri, contactul direct cu viata parlamentara si cu lumea politica, cu institutii locale in care isi pot proiecta cariera profesionala, dar si dezvoltarea unor competente de comunicare si public speaking, o introducere intr-o lume a diferitelor ideologii, doctrine si  activitati politice. Contactul direct cu principalii decidenti si reprezentanti ai unor institutii de importanta nationala, locala sau cu institutii deconcentrate, cu primarii sau Consiliul Judetean  reprezinta o etapa premergatoare pentru studentii ce vor sa isi contureze o cariera in domeniu, ajutandu-i sa inteleaga in profunzime activitatea unui manager, a unui functionar public sau a unui om politic, reprezentant ales prin vot. Au fost analizate si explicate reusitele si dificultatile, polemicile politice sau modul de comunicare si armonizare a diferentelor in proiecte transpartinice.
 
"Orice initiativa ce ofera tinerilor experiente si perspective de cariera este utila, cu atat mai mult cu cat aspectele practice primeaza, iar contextele in care tinerii pot evolua si se pot exprima sunt create cu atentie.  Am inclus acest proiect pe agenda mea si din dorinta de a fi in contact cu generatia tanara, de a cunoaste direct opiniile, favorabile sau critice in raport cu clasa politica, dorintele si nevoile tinerilor, pentru a le sustine apoi, la nivel decizional, legislativ. In acelasi timp am convingerea ca este de datoria tuturor celor ce au in spate o cariera, o experienta profesionala, de viata, sa o impartaseasca generatiilor care vin pentru a continua, imbunatati sau schimba societatea, lumea de maine. Schimbul de idei, contactul direct, discutiile - fie ele si contradictorii - sunt utile ambelor parti si ne pot duce spre concluzii benefice. Cabinetul meu parlamentar este deschis iesenilor, tinerilor, iar prin toate colaborarile pe care le sustin incerc sa preiau teme si urgente, sa fiu aproape de vocea si de interesele cetatenilor care mi-au incredintat acest mandat. Unul dintre obiectivele mandatului meu vizeaza proiectele dedicate tinerilor, formarii acestora, intr-o perioada in care inceputul unui traseu profesional este dificil, alegerile se fac deseori fara informatii complete, iar criza de resurse umane se resimte in fiecare domeniu de activitate, la nivel national si european", a sustinut deputatul iesean Camelia Gavrila.