Imprimare
PDF

Declaraţia bombă a ambasadorului american. SUA cer un referendum care să respecte Constituţia


Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a cerut guvernului, parlamentului şi preşedintelui interimar Crin Antonescu să respecte decizia Curţii Constituţionale în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Este o intervenţie directă, fermă şi rară a diplomatului american în lupta politică de la Bucureşti. Curtea Constituţională a decis ieri că referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi valid doar cu prezenţa la urne a 50% plus unu dintre alegătorii înscrişi pe liste. USL a insistat însă că votul se va derula pe baza Ordonanţei de Urgenţă care spune că preşedintele poate fi demis cu voturile a 50% plus unu dintre alegătorii prezenţi la urne.

"Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului României să convoace rapid o sesiune extraordinară pentru a adapta legislaţia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotărâri a Curţii Constituţionale. Preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului ar trebui să acţioneze fără întârziere în acest sens", spune ambasadorul SUA la Bucureşti. "Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfăşurarea unui referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei. Acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă", completează Mark Gitenstein, potrivit unui comunicat al ambasadei SUA. "Atât prim-ministrul, cât şi preşedintele interimar mi-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curţii Constituţionale. Prim-ministrul Victor Ponta a confirmat acest angajament solicitând Parlamentului să acţioneze. Sunt încrezător că preşedintele interimar Crin Antonescu va face acelaşi lucru semnând o lege a referendumului în concordanţă cu hotărârea Curţii Constituţionale imediat ce aceasta ajunge pe biroul său. Dacă devine evident că Parlamentul nu doreşte sau nu se poate reuni şi acţiona imediat, atunci Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competenţa sa pentru a se asigura că organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt în deplină concordanţă cu recenta decizie a Curţii Constituţionale privind referendumul", mai spune diplomatul american. Este cea mai directă intervenţie a diplomatului amerrican, dar nu şi prima. Săptămâna trecută, Gitenstein a declarat  că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă vor fi consecinţe serioase dacă va fi făcută într-un mod neconstituţional. "Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru că oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul Gitenstein pe 4 iulie.

Marţi, în prima zi de interimat a preşedintelui Crin Antonescu, ambasadorul american a mers la Cotroceni pentru a vorbi cu acesta şi cu premierul Victor Ponta. Comunicatul ambasadei face de altfel referire la această întâlnire, mai exact la asigurările primite de la Ponta şi Antonescu. Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că a trimis preşedinţilor celor două camere al Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale. Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a intervenit însă imediat pentru a anunţa că desfăşurarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu şi convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, pentru a pune în acord OUG cu actul normativ asupra căruia Curtea s-a pronunţat, reprezintă subiecte paralele.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Guvernul a atransmis ulterior un comunicat în care anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.

Mai mulţi lideri ai USL au insistat însă că referendumul se va desfăşura conform ordonanţei de Urgenţă, care nu a fost supusă controlului Curţii, şi care prevede că preşedintele poate fi demis cu voturile a 50% plus unu dintre alegătorii prezenţi la urne.