Imprimare
PDF

CUMPLIT! A pierdut sarcina mergand pe jos din spital in spital. De 10 ani se visa mama


O tanara de 31 de ani din Iasi nu a mai reusit sa isi tina in brate bebelusul mult visat si asteptat de mai bine de zece ani, dupa ce a nascut prematur un fat care nu a supravietuit. Desi initial s-a prezentat in dimineata zilei de 1 iulie la Maternitatea „Cuza Voda“, acolo unde se afla medicul care i-a supravegheat sarcina, a fost dirijata catre Maternitatea „Elena Doamna“, care era unitatea medicala de garda in acea zi. Mama Anei-Maria Ionescu povesteste ca fiica sa se afla la prima sarcina, dupa mai multi ani de incercari, fiind o sarcina urmarita din primele saptamani de catre medicul Irina Antoniu, care in momentul in care pacienta s-a prezentat la spital se afla in concediu. Modul in care tanara a fost expediata de un rezident la alta unitate, pe jos, desi avea sangerari, si desfasurarea ulterioara a evenimentelor te strang efectiv in spate. Acesta este sistemul medical de secol 21 in care cotizam cu totii atatia bani? Familia, revoltata, ameninta ca isi va cauta dreptatea la toate forurile din lume.
n urma cu o saptamana, pe data de 26 iunie, tanara gravida a facut morfologia fetala de trimestru II, medicul explicandu-i ca totul este bine. In seara de sambata, 30 iunie, cand fatul avea 22 de saptamani, i s-a facut rau si a decis sa mearga la spital sa vada daca totul este in regula.
 
„Sambata seara a inceput sa o doara spatele, insa s-a gandit ca e ceva normal, fiind vorba despre o sarcina. A luat un No-Spa la recomandarea medicului, pe primul l-a vomitat, a mai luat unul si a adormit. La 5 dimineata s-a trezit cu dureri foarte mari, insa nu a chemat ambulanta, a luat un taxi si a mers la «Cuza Voda» sa vada daca este vreo problema. Stia ca medicul ei este in concediu, insa banuia ca va fi cineva care ii tine locul, mai exact in acea seara era doctorita rezidenta Iliescu. La triaj a ajuns la 5 jumatate, a spus ca se simte rau si ar vrea sa fie consultata. A asteptat o ora si ceva pana a venit dr. Iliescu, care foarte suparata i-a zis ca nu este spitalul de garda. In cele din urma, i-a facut ecografia, a zis ca totul e bine, ca bebe respira, are miscari, ca e foarte activ“, povesteste Maria Pericica, mama femeii.
 
Nemultumirea acesteia este legata de faptul ca fiica sa a fost trimisa pe cont propriu catre unitatea medicala care era de garda, desi starea de sanatate nu ii permitea, aceasta sustinand ca fiica sa prezenta sangerari.
 
„I s-a zis ca nu are ce sa ii faca: ori sa stea sa astepte sa se faca ora 8 ca sa o poata interna, ori sa se duca la «Elena Doamna». A plecat pe jos de acolo, iar cand a ajuns la Maternitatea Elena Doamna, pe la 7 dimineata, medicii i-au zis ca avea dilatatie de 3 centimetri, ca membranele nu erau inca rupte, si i-au facut o injectie sa vada daca i se intetesc contractiile sau nu“, povesteste mama tinerei gravide.
 
In jurul orei 9 dimineata, fata ei a nascut copilul, care insa nu a supravietuit, fiind vorba despre un fat de 350 de grame. Medicii de la Maternitatea „Elena Doamna“ explica insa ca fatul nu prezenta semne de viata, fiind considerat un avort in evolutie.
 
„Este vorba despre o pacienta care a venit duminica dimineata cu o sarcina de 22 de saptamani, adica 5 luni jumatate, cu membrele rupte si avort in evolutie. Dupa patru ore a avortat un fat de 350 de grame, care nu a supravietuit. Mai precis fatul nu a prezentat semne de viata“, a explicat dr. Razvan Socolov, managerul interimar al unitatii medicale.
 
„Nu a existat nicio greseala medicala“
 
Reprezentantii Maternitatii „Cuza Voda“ au precizat ca, din punctul lor de vedere, au fost respectati toti pasii care se impun in astfel de cazuri, nefiind vorba despre nicio greseala medicala. De asemenea, acestia mai spun ca incidentul nu putea fi prevenit cu cateva ore inainte. Dr. Anca Bivoleanu, purtatorul de cuvant al spitalului, a explicat ca atunci cand femeia a ajuns in triaj nu reprezenta o urgenta, acesta fiind motivul pentru care a fost dirijata catre unitatea medicala de garda din acea noapte, Maternitatea „Elena Doamna“. Acestia mai sustin ca, in urma evaluarii medicale, s-a constatat ca toti parametri erau normali.
 
„Cazul pacientei a fost preluat de echipa de garda, a fost evaluata ecografic, pot confirma acest aspect si toate documentele care se afla la noi in spital, ca tensiunea si ceilalti parametri au fost monitorizati si erau in limite normale. S-a evaluat si cat cantareste fatul, daca nu este o sarcina oprita din evolutie, iar in foaie scrie ca fatul era viabil. Daca era vorba de sangerare sau despre alte probleme, daca reprezenta o urgenta, ar fi ramas internata, nu ar fi fost dirijata in alta parte. Din punctul nostru de vedere s-au urmat toti pasii, pacienta a fost evaluata, s-a facut ecografie, a fost masurata tensiunea, a fost monitorizata, s-a facut tot ce scrie in ghid“, a explicat dr. Anca Bivoleanu, medic primar neonatolog si purtator de cuvant al unitatii medicale.
 
Familia pacientei a mai spus ca, desi situatia nu mai poate fi schimbata, vor depune o reclamatie la sediul maternitatii, pentru a afla macar cine se face vinovat de acest incident.
 
„Ne doare faptul ca nimeni nu da nicio explicatie, un motiv, o cauza, sa stim a cui a fost vina, poate a fost a noastra. Nu este nici omeneste sa o trimita sa se descurce sau daca nu ii convine sa astepte sa se faca ora 8.00 ca sa o interneze. Pentru noi acest copil era o minune, ne-am dorit foarte mult sa vina pe lume, fata mea nu mai spera ca va ramane insarcinata vreodata“, a completat Maria Pericica.
 
Medicul tinerei, o doctorita cu multe scandaluri in spate
 
Acesta nu este primul caz in care doctorita Irina Antoniu este aflata in mijlocul unui scandal. In 2010, aceasta a fost sanctionata dupa ce a fost acuzata de neglijenta in timpul unei operatii de cezariana, care s-a soldat cu decesul femeii. A fost suspendata de la garzi timp de sase luni, insa niciuna dintre anchetele demarate ulterior nu s-a soldat cu vreo sanctiune suplimentara. Un alt caz mai grav a fost in august 2013, cand o femeie cu o sarcina avansata a ajuns in cursul noptii la spital cu dureri grave. Rezidenta de serviciu a refuzat sa o diagnosticheze, data fiind sarcina foarte avansata, in timp ce doctorita Antoniu a trimis femeia acasa, spunandu-i sa revina a doua zi pentru investigatii. Femeia s-a intors a doua zi la maternitate, dar adusa de ambulanta dupa ce nascuse un fat mort acasa, fara sa fie asistata de personal medical. Cazul a fost confirmat si de managerul de atunci al Maternitatii „Cuza-Voda“, care a apreciat la momentul respectiv ca fatul murise de patru-cinci zile inainte de nastere. Conducerea maternitatii a declansat o ancheta administrativa, Colegiul Medicilor a apreciat ca „nu este un caz de malpraxis“, Politia s-a autosesizat si a desfasurat cercetari pentru „moarte suspecta“, insa niciuna dintre anchete nu s-a finalizat cu acuzatii directe aduse medicului. Maternitatea a suspendat-o un an de zile de la sustinerea garzilor, iar aceasta s-a reintors de la inceputul anului 2015 la activitatea normala.