Imprimare

Criza tot mai mare de sange! Cea mai mare necesitate este pentru grupa A2


Dispeceratul de Sange, din cadrul Serviciului Voluntar de Ambulanta (SVA) Iasi isi propune sa adune astazi la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina (CRTS) un numar cat mai mare de donatori. Evenimentul a fost organizat ca urmare a lipsei acute de sange cu care se confrunta „Centrul“ in ultima vreme. Acesta functioneaza in prezent doar cu ceea ce se aduna de pe o zi pe alta, fara a avea unitati sanguine in stoc.
De asemenea, conform reprezentantilor SVA, cea mai mare necesitate este de sange din grupa A2, astfel ca cei care stiu ca au aceasta grupa si pot dona sunt asteptati la CRTS, intre orele 7.00-14.00.
 
Medicii de la Institutul Regional de Oncologie si cei de la Spitalul „Sfantul Spiridon“, unitatile medicale care necesita cantitati mari de sange, spun ca inca nu au fost amanate operatii din aceasta cauza, decat in cazuri foarte rare, insa ca lipsa donatorilor este o problema cu care se confrunta periodic, fiind nevoiti sa fie foarte eficienti si sa prioritizeze unitatile pe care le primesc.
 
Pot sa doneze sange persoanele cu varste intre 19 si 60 de ani, care nu au suferit nicio interventie chirurgicala in ultimele sase luni, care au peste 60 de kilograme, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHG si pulsul regulat, intre 60 si 100 batai pe minut.
 
Inainte de donare, nu este permis consumul de bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inainte, consumul de grasimi si nici urmarea unui tratament pentru anumite boli, mentionate pe site-ul CRTS. Cu exceptii, timpul alocat unei persoane pentru donare este de aproximativ o ora jumatate, de la inregistrare pana la procesul propriu-zis, iar cantitatea de sange extrasa este de 450 de mililitri.