Imprimare
PDF

Cosmarul noptilor de vara: derbedeii de langa bloc. Politistii ridica din umeri, locatarii au ajuns la disperare


Locatarii din jurul esplanadelor din Iasi, disperati de galagia facuta noaptea de tineri. Politia nu reuseste sa stopeze un fenomen care a luat amploare in ultimii ani, in apropierea blocurilor.

Tineri fara capatai stau pana in tarziu in noapte, striga, urla si trezesc cartierul cu scrasnitul rotilor. Autoritatile spun ca au dat amenzi, dar ca tinerii devin cuminti cand se apropie patrula si ca n-au ce le face.

Cei care locuiesc in preajma esplanadelor din Iasi, in zona Pietii Voievozilor, CUG, Nicolina, Oancea sau Stejar, au avut parte, toata vara, de nopti de cosmar.

Urlete pana spre dimineata

Incepand cu ora 20, bancile de pe aceste esplanade se umplu de tineri care consuma bauturi alcoolice, cumparate de la magazinele non-stop din zona. Rasetele, tipetele si, uneori, chiar urletele lor se aud pana tarziu in noapte, chiar pana spre dimineata.

Multe persoane din aceste zone nu mai stiu ce este aia odihna de luni bune, unii fiind nevoiti sa mearga la medic deoarece s-au imbolnavit.

Liniute si drift-uri pana in zori

Dar starile tensionate din aceste zone nu sunt create numai de zgomotele scoase acesti tineri, care, pe fondul consumului de alcool, devin euforici si, uneori, chiar violenti. Marea lor majoritate este trecuta de 18 ani si are permis de conducere, fapt ce le permite, cred ei, sa faca asa-numitele „liniute“ cu masinile proprii sau cu masinile luate de la parinti. Totul, pe principalele bulevarde din oras, in miez de noapte.

Altii au devenit experti in drift-uri - rotile masinilor intoarse cu frana de mana trasa, tot pe unele bulevarde sau intersectii din oras. Din nou, se produce un zgomot infernal in miez de noapte.

„Nu le face nimeni nimic!“

Chiar daca oamenii spun ca au semnalat aceste probleme la diferite institutii, problemele nu au disparut nici pana acum. „Aproape in fiecare seara se aduna in fata geamului meu, undeva pe ora 20.00. Pana la orele 22.00-23.00, stau de vorba, beau, intr-un mod destul de civilizat. Aproape de miezul noptii parca se transforma. Incep sa dea drumul la muzica, urla, zbiara, scot niste sunete de nedescris. Numai luna aceasta am sunat de vreo sapte ori la 112. Politia a venit, de vreo doua ori i-a legitimat si atat. Parca o data i-a alungat din fata blocului meu. Si atat! Nu le face nimeni nimic!“, se plange un cetatean ce locuieste intr-un bloc din Piata Voievozilor.

„Sunt violenti si recalcitranti“

Un barbat din zona Complexului Stejar a acuzat faptul ca tinerii care se aduna noapte de noapte acolo sunt extrem de violenti si ca se teme sa vorbeasca cu ei. „Am incercat de vreo doua ori sa merg sa vorbesc cu ei. Nu ai cu cine. Pe fondul consumului de alcool, devin violenti si recalcitranti. Nici nu stii cum te trezesti ca sar la bataie. Chiar daca sunt niste copii, alcoolul le da curaj si pot fi violenti. Nu mai spun de limbajul pe care il folosesc…“, a precizat barbatul.

Aproape 10 amenzi pe zi

Reprezentantii Politiei Locale cunosc fenomenul si spun ca incearca sa rezolve aceasta problema. „Cunoastem acest fenomen care are loc pe principalele esplanade din oras. Noi incercam sa-l stopam. Ca urmare a verificarilor facute in diferite cartiere, luna trecuta au fost aplicate aproximativ 400 de amenzi celor care au tulburat linistea publica sau au consumat alcool in zone publice. Este destul de dificil de rezolvat aceasta problema deoarece echipajul nostru de politie se deplaseaza la fata locului in urma unei plangeri facute la 112, dar, de multe ori, nu avem ce le face acelor tineri, deoarece fac liniste cand ajunge masina politiei si ascund bauturile alcoolice. Politistii nu pot decat sa-i legitimeze si sa le solicite sa paraseasca acel loc, daca au existat mai multe sesizari“, spune Daniel Ungureanu, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Iasi.

„Asta e legea, noi o aplicam“

Potrivit Legii nr. 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, manifestarile acestor tineri constituie contraventie si se pedepseste, in general, cu amenda intre 100 si 500 de lei. In alte tari forma continuata a unor astfel de manifestari poate duce si la dosar penal.

„Legea 61/1991 a fost modificata de mai multe ori in ultimii ani. Noi nu putem face altceva decat sa o punem in aplicare. Nu pot eu spune daca este buna sau rea“, sustine seful Politiei Locale Iasi, Viorel Roman.

Controale in piete si la tigari

Reprezentantii Politiei Locale au mai precizat ca accentul se pune pe primele doua schimburi, cand politistii locali trebuie sa asigure ordinea publica in principalele zone aglomerate. „Accentul se pune pe schimbul I si II. Noi suntem acum organizati dupa modelul politiei municipale, pe cele sase sectii din oras. In zona principalelor piete din oras, in intervalul orar 6.00-14.00, actioneaza o patrula de politie locala, daca nu sunt alte evenimente. In zilele aglomerate, in aceste zone se actioneaza chiar si cu trei-patru patrule de politie. In intervalul 14.00-22.00, se actioneaza cu echipe mobile, tot in jurul principalelor zone aglomerate, vizat fiind si traficul de tigari. In schimbul III, intervalul orar 22.00-06.00, se actioneaza cu o echipa mobila, in principiu, pe fiecare sectie“, a mentionat Daniel Ungureanu.

Inca 41 de politisti

Pana la sfarsitul anului ar trebui sa mai fie angajati inca 41 de politisti locali, ajungandu-se la un total de 322, aici incluzand si conducerea si personalul de la birouri. „Odata cu ocuparea acestor posturi, speram sa putem pastra cat mai bine un climat de liniste publica si sa intensificam controalele privind traficul cu tigari. Cu mai multi oameni, cred ca vom putea gestiona mai bine aceste situatii“, spune seful Politiei Locale.

Dupa ce se vor face aceste angajari, la Sectia I vor fi arondati 23 de politisti, la Sectia II - 34, la Sectia III - 40, la Sectia IV - 27, la Sectia V - 27 si la Sectia VI - 28, pe toate cele trei schimburi.

La sectiile de politie, fara numar

In ceea ce priveste numarul politistilor de la cele sase sectii de politie, nu se stie numarul celor care se ocupa de linistea publica. „Nu avem un numar exact. Politistii de la sectiile de politie actioneaza in patrule pedestre, patrule mobile, cu masinile din dotare si patrulele mixte, impreuna cu politistii locali sau cu jandarmi, pe toate cele trei schimburi. Numarul de politisti pe ordine publica difera de la o sectie de politie la alta, in functie de numarul de locuitori“, precizeaza Anca Vijiac, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.