Imprimare

Comunitatea Evreilor spune ca mutarea portalului cimitirului a fost necesara; a mai avut unele mutari si in trecut


Reprezentantii Comunitatii Evreilor din Iasi sustin, astazi, intr-un comunicat de presa, ca mutarea portii Cimitirului Evreiesc a fost necesara, precizand totodata ca nu este prima oara cand se intampla acest lucru.  
In document se arata ca in zona respectiva, pe terenul care nu mai apartine comunitatii, se construieste masiv, iar drumul de acces trece pe sub poarta. Circulatia utilajelor grele de mare capacitate si unele incidente de circulatie au afectat structura de rezistenta a constructiei. Pentru remedierea acestei situatii, Comunitatea Evreilor Iasi a cerut sprijin Primariei.
 
Solutia agreata de ambele parti a fost mutarea portii la limita proprietatii detinute in prezent de Comunitatea Evreilor din Iasi, respectiv cimitir si parcarea aferenta, se mai arata in comunicatul de presa.
 
Reactia vine dupa ce la inceputul acestei saptamani decizia municipalitatii de a demola poarta Cimitirului Evreiesc din Iasi a starnit reactii virulente atat in presa, cat si pe retelele de socializare sau in randul politicienilor locali.
 
Poarta nu este monument istoric, insa, fiind un simbol al prezentei Comunitatii Evreiesti in Iasi, s-a decis construirea unei  noi porti care sa pastreze si sa puna in valoare elementele identitatii evreiesti, se arata intr-un comunicat al Primariei Iasi.