Imprimare
PDF

Circulaţia va fi schimbată pe două mari străzi din Iaşi


Circulația de pe străzile Canta și Păcurari ar urma să sufere o serie de modificări pentru implementarea unor benzi dedicate bicicliștilor. 
 
Proiectul a fost anunțat de primarul Mihai Chirica în cadrul unei dezbateri online privind transportul urban în crizele de sănătate publică.
 
„Vom împărți strada. Am făcut un experiment pe care vreau să-l implementăm imediat în zonele Canta și Păcurari. Vrem să desființăm una din benzile de circulație pentru autoturisme și să o dăm pentru transportul cu biciclete, mopede și trotinete. Nu va fi pe trotuar, pentru că intrăm în alt conflict între bicicliști și pietoni. Pe de altă parte, strada poate fi împărțită. Discuția a fost mai lungă cu Poliția Rutieră. Ei au spus că în legislația națională nu există o restricție prin care un conducător auto care încalcă linia ce delimitează banda de biciclete să fie sancționat. Accidentul nu poate fi lăsat doar în sarcina conducătorului auto. Banda de biciclete ar trebui să aibă măsuri suplimentare de protecție”, a menționat primarul Mihai Chirica.
 
Referitor la circulaţia din Iaşi, primarul a precizat și faptul că cei care utilizează autoturisme cu norme mari de poluare ar trebui să plătească mai mult pentru a le folosi în continuare. „Trebuie să fie foarte scump pentru utilizarea mijlocului de transport poluant. Și atunci lumea va înțelege că nu este nevoie să țină o astfel de mașină. Va trebui să discutăm cu inspectoratele școlare, să nivelăm calitatea școlilor din Iași în sens pozitiv, astfel încât tranzitul dintr-un punct al orașului spre o școală să fie cât de cât în zona de proximitate a domiciliului elevului”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.