Imprimare
PDF

Centrul Regional de Transfuzii Iasi se confrunta cu o noua criza de sange


Reprezentantii Centrului Regional de Transfuzii Iasi se confrunta cu o noua criza de sange. Din nou, nu pot face fata solicitarilor venite din partea unitatilor medicale. Potrivit conducerii centrului, in ultima saptamana s-au inregistrat zilnic in jur de 40 de donatori, mai putin de jumatate din cat ar fi nevoie, potrivit digi24.ro.

Numarul de donatori este insuficient; cantitatile de sange prelevat nu asigura cererile de la spitalele iesene.

Conform datelor din centru, pentru a raspunde prompt fiecarei unitati medicale, ar trebui sa se inregistreze zilnic in jur de 80-90 de donatori. Insa, avand in vedere ca pentru recoltare se prezinta mult mai putini donatori, familiile celor aflati in necaz ajung sa caute disperati rude, cunoscuti sau oameni straini care au grupa compatibila, pentru a dona in numele celui din spital, cu toate ca practica nu mai este legala de un an de zile.

Angajatii centrului cer iesenilor care au minim 18 ani si sunt sanatosi sa doneze sange.

Cei care efectueaza o donare completa (450 ml sange) au dreptul sa primeasca, la cerere, si alte beneficii, precum:

- 7 tichete de masa.

- Zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii.

-  Analize gratuite si regulate ale sangelui, donatorul fiind tinut la curent in legatura cu propria stare de sanatate. Astfel, in cazul contractarii unei boli grave precum hepatita, HIV, sifilis, tuberculoza, aceasta va fi depistata din timp si sansele de vindecare cresc considerabil. De aceea, e important sa stii ce primesc primesc donatorii de sange in 2015.

-  Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange.

- Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca

Totodata, cei care sunt interesati de ce primesc donatorii de sange in 2015, e faptul ca acestia trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, respectiv sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, greutatea – minim 58 kg femeile si 60 kg barbatii, tensiune arteriala sistolica intre 11 si 18 mmHg, sa nu fi avut sau sa nu aiba hepatita (de orice tip), HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, dioptrii peste +/- 4, anemie sau gripa.