Imprimare
PDF

Cel mai bogat om din lume vrea sa mai angajeze la Iasi inca 500 de persoane


Informatiile de pe piata imobiliara arata ca gigantul american Amazon intentioneaza sa se extinda la Iasi peste un an de zile si sa ajunga la 18.000 de metri patrati de birouri si un numar de cel putin 1.800 de angajati, adica cu 500 in plus fata de cati sunt acum. „Ziarul Financiar” vehiculeaza ideea ca se va muta intr-o cladire aflata in constructie, cladire cuprinsa intr-un proiect ce apartine lui omului de afaceri Iulian Dascalu. Daca va fi o cladire aflata tot in ansamblul Palas ori in alta parte nu putem spune cu certitudine deoarece oficialii de la Palas nu au transmis un punct de vedere.
Si reprezentantii Amazon sunt sceptici cu privire la divulgarea unor informatii concrete. „Inca nu avem un comunicat oficial, deci nu putem oferi informatii si nici nu cred ca o sa fie un comunicat. De regula anuntam oficial in proximitatea evenimentului sau nici macar atunci”, a transmis pe scurt Lucian Vornicu, seful operatiunilor Amazon in Romania. In prezent, multinationala a inchiriat 3.000 de metri patrati in cladirea Unique Building, tot din centrul Iasiului, aflata in apropierea Palas-ului.
 
Centrul de dezvoltare din Iasi al Amazon are patru departamente: Technology Development, Compliance Operations, Retail Services si Digital Imaging, si un total de aproape 1.300 de angajati.
 
La Palas, Amazon are inchiriati in prezent 13.000 metri patrati iar anul trecut in luna aprilie si-a inaugurat birourile din Bucuresti, unde a inchiriat 13.000 mp in cladirea A a proiectului Globalworth Campus. Voci din zona IT&C din Iasi spun ca orasul nostru a devenit ultima reduta a IT-ului. „Pana acum toata lumea s-a indreptat spre Timisoara si Cluj, iar acum nu mai au unde sa se duca in Romania, decat daca se duc in orasele tertiare care vin pentru investitori cu avantajul salariilor mai mici”, este de parere Dan Zaharia de la Fab Lab Iasi.
 
Afacerile Amazon Development Center Romania au crescut in 2017 cu 45%, la 155,6 milioane lei, conform ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, iar profitul net a inregistrat o crestere si mai mare, de aproape 90%, ajungand astfel la 9,2 milioane lei. Gigantul american Amazon este cel mai puternic retailer online, prezent pe piata din Romania de 13 ani, sediul de la Iasi ocupandu-se cu prelucrarea datelor si administrarea paginilor web. Compania apartine miliardarului Jeff Bezos, devenit, la cei 54 de ani ai sai, cel mai bogat om al planetei. Acesta a devenit si mai mediatizat pe internet si la televiziuni in ultimele zile din cauza divortului sau. Pe langa Amazon, printre marii angajatori din IT in Iasi se mai numara Xerox si Continental cu peste 2.000 de angajati si SCC Services cu peste 1.000 de angajati.