Imprimare

Căpuşele fac victime în continuare

    O femeie a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon“ din cauză că a fost muşcată de o căpuşă.

    Medicii de la Urgenţe au tratat în garda de joi un caz nemaiîntâlnit pentru această perioadă a anului. Maria S., de 68 de ani, din localitatea ieşeană Ţibana, a ajuns la spital cu o plagă înţepată de căpuşă. Insecta a fost îndepărtată chirurgical, iar apoi femeii i-a fost pansată rana. Pacienta a fost dirijată către Spitalul de Boli Infecţioase, pentru profilaxie împotriva afecţiunii Lyme.

Căpuşele sunt insecte care îşi fac simţită prezenţa cel mai adesea în perioada de primăvară sau la începutul verii. Muşcătura acestor insecte poate fi periculoasă, deoarece, în 20% din cazuri, căpuşa poate transmite o afecţiune gravă, numită borrelioză, cunoscută şi sub denumirea de „boala cu o mie de feţe“.

Este greu să te gândeşti că pacientul ar putea avea Lyme, deoarece simptomatologia este foarte asemănătoare cu cea a altor boli. Tratamentul pacienţilor depistaţi cu borrelioză constă în antibioterapie pe o perioadă de 30 de zile. În cazul celor muşcaţi de căpuşe, se face antibioprofilaxie, pentru prevenirea bolii Lyme. De aceea, recomandăm persoanelor care au fost muşcate de căpuşe să se prezinte de urgenţă la spital“, spune dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.