Imprimare
PDF

Cantecele produse de o ieseanca rasuna in casele a mii de copii din intreaga lume


O ieseanca stabilita in Canada are un hobby pe placul celor mici. Ea produce, compune, canta etc. cantecele pentru copii si multe dintre acestea au mii de vizualizari pe Youtube. 

Nathalie Marga este profesoara de Limba Romana in Toronto si, in timpul liber, devine instructor de canto si teatru in clubul personal. De asemenea, ea este si fondatoarea casei de discuri Bis music care produce muzica exclusiv pentru copii, melodiile fiind postate pe un canal YT intitulat simplu "Cantecele de copii".

"Sunt un copil in fata unui brad de Craciun. Plina de entuziasm si care se bucura din orice (cu pauze de nostalgie). Sunt o ieseanca (mandra de asta), absolventa de facultate de teatru, un om sensibil…care inca mai crede in frumos si care refuza CATEGORIC sa creada ca ne-am ingropat sensibilitatea impreuna cu stramosii", s-a autocaracterizat Nathalie.

"De unde ideea de a crea o sectiune speciala pentru copii", a fost una dintre intrebarile adresate iesencei. "Pai…vezi tu?!…copilaria si sensibilitatea merg mana in mana (dupa parerea mea)…cred ca ideea de a lucra exclusiv pentru copii s-a nascut din nevoia acerba de sinceritate. Calitate pe care, din pacate, doar copiii o detin in proportie de 100%. Ce poate fi mai frumos si mai curat?! Apoi…a intervenit faptul ca sunt mama si ca am vrut sa ofer copiilor mei…muzica de calitate (nu ca muzica veche nu ar fi de calitate….dar …copiii din ziua de azi sunt mult mai “pretentiosi”). Pe de o parte…a fost…ideea de a iesi din banal…(e o chestiune de care nu m-am putut debarasa)…si care m-a facut sa scot pe piata romaneasca, muzica noua. Pe de alta parte…nevoia mea de copilarie asumata. Stii…cand esti mic depinzi de altii sa te bucuri. Cand esti mare…iti poti construi bucuria. Interesant, nu? Si-atunci…de ce n-am profita?! Asa ca…mi-am sunat prietenii compozitori, am facut cunostinta si cu altii (unii cu nume cunoscute de cand eram eu mica, mica) si…m-am pus pe treaba", a spus ea.

Mama a doua fetite, Nathalie a mai precizat ca se inspira... atat de la micutele ei, cat si de la parinti, "cu care tine o stransa legatura" "Parintii imi spun cu ce “probleme” se confrunta si noi (echipa) incercam sa le “rezolvam”. O mamica s-a plans ca puii ei nu inteleg cum e cu “maine”, “ieri”…si tot asa…si asa s-a nascut cantecelul “Ieri, azi, maine”…O alta…avea probleme cu mancatul…A iesit “Papa tot!” si …iaca…s-a rezolvat problema. Si tot asa…ne inspiram din natura, din faptele copiilor nostri si din experientele parintilor", a povestit ea.

Echipa Bis Music, care produce cantecelele pentru cei mici, este formata doar din compozitorii care lucreaza cu sufletul. " Unul dintre compozitorii cu care lucram este Teodor Munteanu. Lista are doar compozitori care pun 100% SUFLET: Raluca Andrei, Dani Vasilescu, Viorel Andrinoiu, Maria Ene, Cristian Alivej, eu, Teodor Munteanu….Si…din fericire avem alaturi de noi si compozitori care, pe langa suflet, mai pun si celebritate: Marius Teicu, Virgil Popescu  si…lista va continua. La capitolul “texte”…majoritatea sunt semnate Raluca Andrei si Maria Ene (o mare textiera, dupa parerea mea)….Am avut onoarea sa colaboram si cu regretatul George Popovici…", a dat Nathalie cateva detalii.
 
Un cantecel, de la primul vers si pana la urcarea acestuia pe Youtube, dureaza de la cel putin doua-trei saptamani pana la doua luni. "Dureaza pana e gata orchestratia, apoi…se intra in studio pentru inregistrarea vocii (sau a vocilor, dupa caz) dupa care…se intra in studio-ul de animatie…deci…procesul nu e chiar…usor…dar e tare placut. Ma bucur ca un copil…pentru fiecare etapa realizata. Habar nu aveti cum plang de bucurie de cate ori bifez o treapta finalizata", a mai spus ieseanca.

Nu a uitat de rolul fetitelor ei pana la incheierea unei melodii, care o si lauda, dar o si critica. "Tocmai am finalizat un cantecel (care imi apartine 100%) care se numeste “Doua fetite” si in care…veti afla cum sunt …eu (in viziunea lor). Ele sunt primul filtru prin care trec orice, de la idee, pana la masterizare. Daca lor nu le place…cum ar putea sa placa altor copii?! In alta ordine de idei (ca tot vorbesc de ele) sunt foarte geloase. Acasa…ne iubim, nu ne iubim…dar in public, mai exact intre copii, stau numai calare pe mine. Gelozie pura", a continuat Nathalie.
 
Mai are pregatite proiecte, "de la simple poezioare pana la scenarii de film", iar visul ei cel mai mare este sa promoveze talentul romanesc. "Sunt sensibila la frumos si…la talent in general. Consider ca Romania este fericita detinatoare a multor talente (in toate domeniile artistice) si…visez la clipa in care voi putea promova talentul romanesc la cote…mai ridicate. Deocamdata…fac ce pot. Am inceput cu pasi mici. Colaboram cu Oameni (nu e greseala, am scris cu majuscula intentionat) super-mega-extra-para talentati…si…incerc sa fac cunoscut acest talent…la nivel international (asta e unul dintre proiecte, de exemplu)", a spus ea in final reporterilor Ziarul de Iasi.