Imprimare
PDF

Calul lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii va fi conectat la bluetooth


Primaria va investi trei milioane de euro pentru transformarea totala a Pietei Palatului. Asta se va intampla dupa ce municipalitatea va plati unui proiectant o suma de pana la 240.000 lei pentru identificarea celor mai bune solutii de reamenajare.
Primaria Iasi a scos la licitatie proiectarea lucrarilor de refacere a esplanadei din fata Palatului Culturii. Dupa un concurs de solutii esuat, municipalitatea vrea sa achite unui proiectant o suma de 240.000 lei pentru identificarea celor mai bune solutii de reamenajare. Suprafata ce face obiectul proiectului ajunge la peste 17.300 mp. Din aceasta suprafata, 14.506 mp reprezinta Piata Palatului Culturii, iar 2.811 mp reprezinta spatiul verde din spatele monumentului istoric.
 
In Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU) a Iasului, proiectul de refacere a esplanadei din fata Palatului Culturii a fost estimat la 3 milioane euro. Printre lucrarile care ar urma sa fie realizate se numara reamenajarea spatiilor verzi (alaturi de alei pietonale si obiecte de mobilier urban), amenajarea acceselor rutiere pentru trafic ocazional (aprovizionare, interventii etc.), infiintarea unui sistem de iluminat functional si ambiental si a unui sistem de supraveghere video. De asemenea, proiectantii vor analiza posibilitatea amenajarii de parcaje subterane si supraterane, inclusiv un sistem de parcaje pentru biciclete. O noutate vizeaza ca monumentele si vestigiile istorice sa fie dotate cu o tehnologie ce sa transmita, prin bluetooth, informatii.
 
„Prin intermediul acestui proiect se urmareste identificarea celor mai bune solutii tehnice pentru reabilitarea esplanadei Palatului Culturii Iasi, spatiu urban, aflat in centrul istoric al orasului. Pentru realizarea proiectului, se impune folosirea materialelor durabile care subliniaza sustenabilitatea amenajarilor. O importanta speciala se va acord relationarii spatiale cu vecinatatile si modelarii in contextul unui spatiu cu caracter destructura, tinand cont de identitate si dimensiunea istorica a zonei“, se arata in documentatia de atribuire a contractului de proiectare.