Imprimare
PDF

Autobuze electrice pe strazile din Iasi anul viitor. Sunt cadou de la Guvern cu bani de la UE


Iasul va fi printre primele orase din tara incluse intr-un program national cu finantare europeana pentru astfel de achizitii. Vor fi 44 de autobuze cu lungimi de 10-12 metri, dar si 16 tramvaie. Cand vor veni?
Iasul va fi printre primele orase din tara caruia ii vor fi livrate autobuze electrice si tramvaie in cadrul unui program national. Achizitia va fi facuta de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), iar cheltuielile sunt finantate prin fonduri europene. Autoritatea centrala ar urma sa livreze in mai multe orase din tara peste 500 de mijloace de transport public (autobuze electrice, troleibuze si tramvaie). Estimarile actuale arata ca Iasul ar putea deveni unul dintre principalii beneficiari ai programului: Primaria a solicitat 44 de autobuze electrice si 16 tramvaie. Autobuzele ar urma sa fie livrate in a doua jumatate a anului viitor, iar tramvaiele pana in anul 2020. Ca o comparatie, in acest moment, CTP Iasi, operatorul de transport local, detine circa 300 de autobuze, microbuze sau tramvaie.
 
Valoarea achizitiei in cazul Iasului: cca 70 mil. euro
 
Municipalitatea ieseana poarta discutii cu MDRAP pe tema achizitiei de mai multe luni, in negocieri fiind inclus si Jaspers, consultant al Comisiei Europene. Primaria Iasi a propus trei proiecte ce vizeaza achizitia a 24 de autobuze electrice cu o lungime de 10 m si 31 de statii de incarcare (65,5 milioane lei), 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 m si 26 de statii de incarcare (66,7 milioane lei) si 16 tramvaie (219,4 milioane lei). Toate cele trei proiecte vor face obiectul unor dezbateri in plenul Consiliului Local, ce se reunesti vineri, consilierii urmand a aproba acordurile de parteneriat cu MDRAP. Achizitia va fi derulata de autoritatea centrala, iar Primaria Iasi va trebui sa cofinanteze proiectele cu 2% din valoarea eligibila.
 
„Conform documentelor programatice de la nivel european, dezvoltarea mobilitatii urbane trebuie sa devina mult mai putin dependenta de utilizarea autoturismelor, prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazata in principal pe utilizarea transportului public de inalta calitate si eficienta, reducerea utilizarii autoturismelor in paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante“, se arata intr-un document-suport al acordului ce va fi semnat intre Primaria Iasi si MDRAP.
 
Lista beneficiarilor
 
Din informatiile „Ziarului de Iasi“, un numar de peste 340 de autobuze electrice ar urma sa ajunga in Timisoara, Iasi, Piatra Neamt, Tulcea, Slobozia, Lugoj, Focsani, Drobeta Turnu Severin, Constanta, Braila, Targu Mures, Slatina, Alba Iulia, Buzau, Ploiesti, Sibiu si Sighetu Marmatiei. In acelasi timp, circa 70 de troleibuze au fost solicitate de Brasov, Targu Jiu si Ploiesti, iar tramvaie vor fi achizitionate pentru Iasi, Botosani, Braila, Galati, Resita, Ploiesti si Craiova.