Imprimare
PDF

Austostrada Iasi-Targu Mures. CE, intrebata cum poate fi obligat Bucurestiul sa dea drumul la investitie


Dupa ce Sorin Moisa l-a chestionat pe seful Comisiei Europene (CE) pe tema autostrazii dintre Moldova si Ardeal, a venit randul unui alt europarlamentar sa ia Comisia la intrebari privind sustinerea lucrarii de infrastructura. Cititi mai jos mesajul europarlamentarului Siegfried Muresan, postat astazi pe Facebook.
Regiunea Nord-Est a Romaniei este una dintre cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana, iar una dintre cauze o reprezinta lipsa infrastructurii.
 
De aceea, Autostrada Targu Mures – Iasi – Ungheni trebuie sa fie o prioritate. Ea a fost inclusa in Reteaua TEN-T centrala si poate fi construita cu fonduri europene. Din pacate, la nivel national, nu a fost facut nimic concrect pentru constructia autostrazii.
 
Din acest motiv, am trimis o interpelare scrisa Comisiei Europene in care am intrebat ce masuri poate implementa Comisia pentru a se asigura ca autoritatile nationale vor lua masurile necesare.
 
Regasiti mai jos continutul integral al interpelarii:
 
„Regiunea Nord-Est a Romaniei este una dintre cele mai putin dezvoltate regiuni din Uniunea Europeana. O cauza a acestei situatii o reprezinta lipsa unei infrastructuri adecvate si a interconexiunii cu alte regiuni. Acesta este motivul pentru care constructia Autostrazii Targu Mures - Iasi - Ungheni este o prioritate si ar putea sa contribuie semnificativ la dezvoltarea regiunii.
 
Autostrada face parte din Reteaua TEN-T centrala, astfel, poate fi finantata prin intermediul fondurilor structurale acordate de Uniunea Europeana. Din pacate, la nivel national nu a fost luata nicio masura concreta pentru a pune in practica acest proiect important.
 
Luand in considerare angajamentele asumate de Romania si obiectivele Uniunii Europene de a finaliza Reteaua TEN-T Centrala pana in 2030, cum ar putea fi afectata Romania de nerespectarea acestor obligatii? Care sunt masurile pe care Comisia le poate implementa pentru a se asigura ca autoritatile nationale vor lua masurile necesare in acest sens?”