Imprimare
PDF

Ateneul Național din Iași – punte de legătură între România și Norvegia


Comunicat de presă. Ateneul Național din Iași reprezintă, din ce în ce mai mult, o punte de legătură între Norvegia și România, deschizând uși și abordând teme dintre cele mai diverse.
 
Orientarea spre domeniul energiei are la bază preocuparea reală a instituției ieșene de a-și desfășura toate activitățile într-o manieră în care impactul lor negativ asupra mediului să fie cât mai redus.
În perioada 23-27 februarie 2020, în contextul vizitei de studiu realizată de reprezentanții Ateneului Național din Iași în Oslo, Norvegia, au fost puse bazele parteneriatului între instituția ieșeană și două entități private din Oslo, în vederea depunerii unui proiect ce vizează eficiența energetică în clădirea „Sala Unirii” (Cinema Victoria).
Întâlnirile de lucru, din cadrul acestei deplasări, au vizat, pe de o parte, analiza imobilului care va face obiectul aplicației – stadiu actual al lucrărilor, consum și costuri aferente funcționării, dotări existente etc. și, pe de altă parte, stabilirea obiectivelor spre care țintim prin implementarea acestui proiect – reducerea emisiilor de CO2, reducerea consumului de energie/electricitate, reduceri ale costurilor aferente utilităților și crearea unor noi locuri de muncă.
 
Dacă în anul 2019, prin intermediul implicării deosebite a domnului Dragoș Cantea (inițiatorul și Directorul Artistic al Festivalului Classix de anul acesta), am reușit să ne extindem rețeaua de colaboratori de la nivel norvegian, iată că bunele intenții ale tuturor celor implicați atunci s-au reunit din nou, în formarea unui nucleu puternic și dornic de implicare în proiectul propus de Ateneul ieșean, de această dată, în domeniul eficienței energetice.
„Este o onoare pentru noi să primim, și de această dată, sprijinul necondiționat al Camerei de Comerț Norvegiano-Române din Oslo, fără de care identificarea partenerilor actuali nu ar fi fost posibilă, într-un timp atât de scurt. Ne bucură încrederea pe care ne-o oferă și modul extrem de operativ cu care identifică soluțiile necesare pentru a sprijini dezvoltarea durabilă a României, prin toate mijloacele de care dispun.”, a declarat Delia Roșu, Șef Serviciu Relații interinstituțional artistice din cadrul Ateneului Național din Iași.
Partenerii norvegieni, NORSKI ENERGY și SIGRA GROUP, se vor implica atât în scrierea, cât și în implementarea proiectului, lucru care oferă Ateneului ieșean șanse sporite în atragerea acestui grant.
 
Vizita de studiu a fost finanțată prin Fondul pentru Relații Bilaterale, susținut din Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor ce vizează eficiența energetică este 31 martie 2020.