Imprimare

Asfalt nou in tot judetul in an electoral. 1.000.000 lei poate ajunge kilometrul


Anul electoral 2020 va prinde soselele judetului intr-un imens santier. Sefii Consiliului Judetean au anuntat ca vor face un important credit de angajament, pentru a turna covoare asfaltice complete pe aproape jumnatate din DJ-urile iesene care au acum asfalt, o buna parte in stare foarte proasta. Practic, se vor mai aplica plombari doar acolo unde nu se poate altfel. Angajamentul pe care CJ il face este de 107 mil. lei (23 mil. euro), asfaltarile derulandu-se de la anul pana in 2021. Decizia va fi oficializata la sedinta CJ de poimaine. Amanunte, precum si lista lunga a drumurilor ce vor primi un strat nou de asfalt, in randurile urmatoare.
Consiliul Judetean isi schimba optica in ceea ce inseamna intretinerea periodica a drumurilor judetene. Specialistii Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP) au identificat zeci de drumuri unde vor fi turnate covoare asfaltice complete (strat de uzura), si vor renunta la aplicarea de plombe. In schimb, pe alte drumuri din judet se va continua activitatea anuala de plombare intrucat, spun specialistii DJADP, costurile pentru covoare asfaltice ar fi mult prea mari sau structura existenta a drumului nu suporta doar aplicarea stratului de uzura.
 
Pentru realizarea lucrarilor, CJ se va angaja sa finanteze cu peste 107 milioane lei (circa 23 milioane euro), covoarele asfaltice urmand a fi realizate pe 193 km (din peste 500 km de drum asfaltat existent). Dupa aprobarea creditului de angajament, in sedinta ordinara a CJ de poimaine, DJADP va putea incepe procedurile de organizare a unei licitatii pentru desemnarea unui constructor. De mentionat ca aprobarea creditului de angajament reprezinta o promisiune de finantare, iar lucrarile vor fi efectuate in baza fondurilor efective ce vor fi alocate. Intentia DJADP este de a incheia un acord-cadru pe o perioada de trei ani (2019 - 2021), potrivit proiectului de hotarare ce va fi dezbatut in plenul CL.
 
„Vorbim despre drumuri care sunt la limita de a fi depasite. Va dau un exemplu concret: DJ 208 de la Mircesti la limita judet Suceava. Drumul a fost reabilitat acum 6-7 ani prin fonduri europene, dar normativul de intretinere spune ca, la minimum 5 ani, daca valorile de trafic cresc, se intervine si se adauga covor asfaltic, se inlocuieste stratul de uzura. Aceste este un caz fericit, dar sunt altele care necesita reparatii mai serioase. Sunt lucrari de intretinere periodica, daca noi nu intervenim cu covor asfaltic vom baga bani in continuare in plombe“, a declarat ieri directorul DJADP, Ovidiu Ciprian Ciucan.
 
El a adaugat ca, prin aplicarea covorului asfaltic, pe o perioada de cel putin 5-6 ani, pe cele 27 de drumuri judetene nu vor mai fi puse plombe. In unele cazuri, spune directorul DJADP, se vor face si reparatii mai importante, respectiv in acele situatii in care exista cedari de terasament sau alte deteriorari ale carosabilului. Potrivit listei cu drumurile alese de specialistii DJADP, pretul estimat pentru turnarea de covor asfaltic este cuprins intre 400.000 si 1.000.000 lei/km.
 
Unul dintre drumurile pe care se va interveni este cel invocat si de directorul DJADP in declaratia acordata „Ziarului de Iasi“. Drumul este impartit in doua tronsoane (Mircesti - Pascani si Pascani - lim. judet Suceava) si are, in total, peste 40 km, costurile estimate fiind de circa 17 milioane lei pentru turnarea covorului asfaltic (400.000 lei/km). In ceea ce priveste finantarea, directorul DJADP a subliniat ca CJ are prevazuti anual bani pentru intretinerea periodica a drumurilor, fond din care vor fi repartizate sume in perioada implementarii acordului-cadru.
 
„In fiecare an, CJ are buget pentru reparatii si intretinere, de acolo vor veni banii“, a mai spus directorul DJADP.
 
Acordul-cadru ce va fi semnat in urma licitatiei organizate in acest an va permite autoritatilor judetene sa incheie contracte subsecvente, in perioada 2019 - 2020, cu castigatorul licitatiei, in functie de fondurile ce vor fi alocate de la CJ.
 
Drumurile care vor primi covor asfaltic nou sunt Stornesti - Popesti, DN 2 - Cristesti, Miroslovesti - DN 2, DN 2 - Ciohorani, DN 28 - Mircesti, Stornesti - Popesti, DN 2 - Cristesti, Miroslovesti - DN 2, DN 2 - Ciohorani, DN 28 - Mircesti, Mircesti - Pascani, Pascani - lim. jud. SV, Mosna - Bohotin, DN 24 - Grozesti, Podu Hagiului - Cozmesti, Voinesti - Slobozia, Glodenii Gandului - Griesti, Tibanesti - Dagata, Budesti - Mogosesti, Ciurea - Lunca Cetatuii, Todirel - Barnova, Budesti - Hadambu, Cristesti - Manzatesti, DN 24C - Radeni - Roscani, Letcani - Banu - Dumesti, Iasi - Rediu, Oteleni - E85, Spinoasa - Belcesti, DN 28 - Al.I.Cuza, Harlau - Maxut - Deleni, Podu Iloaiei - Spinoasa, Belcesti, Podu Iloaiei - Popesti, DJ 207A - Sinesti, Iasi - Aroneanu.