Imprimare

ASASIN PERICULOS disparut de sub nasul autoritatilor iesene. Criminalul basarabean a fost condamnat pentru triplu asasinat


Un asasin profesionist basarabean stabilit in Iasi a reusit sa fuga din tara inainte de a fi condamnat, definitiv, la inchisoare pe viata pentru un triplu asasinat.

Interlopul Robert Girleanu a fost dat, la finele saptamanii trecute, in urmarire generala dupa ce condamnarea sa la detentie pe viata a ramas definitiva. Acesta, judecat pentru omor, a fost eliberat sub control judiciar cu doar cateva luni inainte de a fi condamnat de prima instanta. Robert Girleanu a fost eliberat din arest in noiembrie 2013, de acelasi judecator de la Tribunalul Bucuresti care, in iunie 2014, avea sa il condamne la inchisoare pe viata. Saptamana trecuta, pe 27 mai, Robert Girleanu a fost condamnat definitiv, insa nu a mai fost gasit de autoritati pentru a fi depus in detentie.

Pe site-ul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Robert Girleanu este ultima persoana ce figureaza ca fiind data in urmarire generala. Potrivit semnalarii politistilor, Girleanu, in varsta de 38 de ani, are urmatoarele semnalmente: „inaltime 1,77 m, greutate 98 kg, ochi caprui, par negru, drept. Ca semne particulare are alunite pe obrazul stang si in zona gatului“.

Faptele pentru care Robert Girleanu a fost condamnat dateaza din anul 2000, atunci cand, la instigarea raketului Ion Druta, Girleanu ar fi impuscat, in Republica Moldova, trei parteneri de afaceri cu care derula trafic de masini furate. Detaliile din acest caz au iesit la iveala abia in 2008, atunci cand un martor la asasinat a detaliat autoritatilor fapta. Cadavrele au fost descoperite de anchetatorii basarabeni aflandu-se ca au fost impuscate cu o pusca-militara Baikal. In 2009, declaratia unuia dintre complicii lui Robert Girleanu disparea din posesia anchetatorilor basarabeni, aparand, misterios, in 2010 atunci cand ancheta a fost reluata.

La inceputul anilor 2000, atat Robert Girleanu, cat si Ion Druta au venit in Romania si si-au stabilit domiciliul la Iasi, unde au legat mai multe prietenii cu membrii lumii interlope de aici. Druta a fost cununat de catre controversatul om de afaceri iesean Liviu Munteanu, implicat in prezent intr-un dosar al DNA in care este cercetat si cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, iesean si el la origine.

Ion Druta a fost condamnat in Moldova la 20 de ani de inchisoare pentru asasinatul comis de Robert Girleanu, fiind gasit vinovat pentru instigare. De asemenea, Druta, a mai fost condamnat in Moldova si pentru trafic de arme, la cinci ani, dupa ce a incercat sa vanda arme unui reporter al Rise Project.

Inainte de arestarea din 2011, Girleanu mai fusese retinut in Romania si intr-un alt dosar, de contrabanda de tigari, intr-un caz cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Girleanu a mai fost implicat si intr-un dosar privind furtul unei masini de lux, la Focsani, unde a fost de asemenea retinut.

Numele lui Robert Girleanu apare si in cazul asasinatului din 2012, din cartierul bucurestean Vitan. Atunci, asasinul platit Vitalie Proca s-a deplasat la Bucuresti pentru a-l ucide pe Dumitru Mironescu, dusman al fratilor Mararu din Piatra Neamt. Proca s-a deplasat la Bucuresti cu o masina inregistrata la o firma inregistrata in Iasi, SC Clandak, detinuta de familia lui Robert Girleanu.