Imprimare
PDF

Aroganta maxima! Interlop iesean, intors acasa ca un rege dupa ce a fugit 9 ani de justitie. Sosirea sa a fost transmisa Live pe Facebook


Situatie umilitoare pentru autoritatile iesene dupa ce unul dintre cei mai cautati interlopi din Romania, dat in urmarire internationala in ultimul deceniu, s-a intors in tara, cu avionul, rudele sale transmitand live, pe Facebook, intoarcerea sa.

Belgian Tanase a venit la Iasi in urma cu doua zile, cu cursa aeriana de la Paris, desi numele sau figura si ieri, pe site-ul Politiei Romane, la categoria persoane urmarite.

Belgian a avut curajul de a se intoarce la familie, dupa ce s-a ascuns timp de 9 ani de justitia din Romania, pentru ca, in urma cu doar cateva zile, pedeapsa pentru care era cautat inca din 2007 s-a prescris. Cazul Belgian ridica mari semne de intrebare cu privire la eforturile facute de autoritatile romane de a-l identifica si aduce in tara pe interlop. Inca din 2008, la un an dupa ce a fost dat in urmarire internationala, o instanta din Iasi il cita pe Belgian Tanase la domiciliul sau din Franta, aceeasi tara din care, in urma cu doua zile, interlopul s-a intors, dupa ce pedeapsa i-a fost anulata, relateaza „Adevarul”.

Vestea ca Belgian se intoarce in sanul familiei a fost facuta publica de fiul sau, Anderson. Adolescentul si-a anuntat prietenii si rudele de pe Facebook ca ii „vine regele acasa”. Mai mult decat atat, Anderson a realizat mai multe transmisiuni live, prin intermediul aceleiasi retele sociale, anuntand venirea tatalui sau.

Dupa ce Belgian a ajuns la Iasi, cu cursa de Paris – dupa cum sustin surse apropiate familiei Tanase, interlopul a aparut si el intr-o transmisiune live pe Facebook. In respectivul material o ruda spune ca trebuie sa vada toata tara ca Belgian s-a intors acasa in timp ce fugarul arata degetul mijlociu celor care il urmareau.

Belgian Tanase este fratele cunoscutului interlop Cosmos Tanase, liderul clanului cu acelasi nume, in prezent incarcerat dupa ce a fost condamnat la aproape un deceniu de puscarie pentru trafic de droguri. Belgian a fost condamnat definitiv, in iunie 2007, la patru ani de inchisoare cu executare dupa ce a fost gasit vinovat pentru conducere fara permis si refuz de prelevare probe biologice. Interlopul a fost condamnat cu executare intrucat nu se afla la prima fapta de acest gen, el mai fiind acuzat de infractiuni rutiere. Inainte ca mandatul de patru ani cu executare sa fie pus in aplicare de politisti, Belgian Tanase a disparut din tara. Se intampla tot in 2007, atunci cand autoritatile romane au decis sa il dea in urmarire generala pe interlopul iesean.

In luna iunie a acestui an, Belgian a introdus o actiune de contestatie in anulare la Judecatoria Iasi, invocand ca mandatul de executare a pedepsei de patru ani s-a prescris si cerand anularea acestuia. In mod surprinzator, o actiune similara a introdus si Biroul de Executari Penale din cadrul Judecatoriei, care, de asemenea, a cerut anularea mandatului din cauza prescriptiei. Decizia instantei a venit pe 26 august, atunci cand, pe langa mandatul de executare a pedepsei a fost anulat si mandatul european de arestare emis dupa ce Belgian a fost dat in urmarire generala.