Imprimare
PDF

Arhiepiscopia Iasilor a marcat implinirea a 377 de ani de la aducerea moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva


Un sobor de preoti si diaconi condusi de Calinic Botosaneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, a oficiat miercuri Sfanta Liturghie cu prilejul implinirii a 377 de ani de cand moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la Iasi.
Ceremonialul a fost urmat de o slujba de pomenire a Voievodului Vasile Lupu si a familiei sale.
 
‘Ziua de astazi, ziua de 13 iunie, este o zi speciala in viata Bisericii lui Hristos din Moldova, ocupand un loc aparte mai cu seama din perspectiva duhovniceasca. Este ziua in care in urma cu 377 de ani au fost aduse la Iasi si de atunci ne ocroteste si revarsa izvoare de binefaceri Sfanta Cuvioasa Parascheva, pe care Acatistul o numeste cea mult folositoare. Pomenirea aducerii moastelor unor sfinti, cum sunt si cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva, este un popas duhovnicesc, un moment de aducere aminte cu recunostinta a inaintasilor care au facut acest lucru, respectiv, domnitorul Vasile Lupu si doamna sa, Tudosca‘, a spus, la finalul slujbei, parintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.
 
Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat ca pentru a marca acest eveniment miercuri seara va avea loc o noua editie a intalnirilor Serile Doxologia.
 
La Muzeul Mitropolitan din Iasi, seara va debuta cu vernisajul expozitiei ‘Sfanta Parascheva de la Iasi – Marturii scrise’, in cadrul careia va fi expusa, printre altele, o fotocopie a documentului care atesta donarea de catre Partenie I, Patriarhul Constantinopolului, a moastelor Sfintei Parascheva, Domnitorului Vasile Lupu al Moldovei.
 
Evenimentul va fi urmat de Conferinta ‘Binefacerile Sfintei Parascheva’, vor fi evocate cele mai importante momente din viata Sfintei Parascheva, se vor aminti unele din minunile savarsite de ocrotitoarea Moldovei asupra celor care se inchina la sfintele sale moaste, dar vor prezenta si alte aspecte importante care au legatura cu aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva.
 
‘In anul 1641, dupa ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei a platit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, carmuitorii ei de atunci, patriarhul Partenie I, zis cel Batran (1639-1644), impreuna cu membrii Sinodului sau, au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei Parascheva ‘pentru sfintirea si binecuvantarea acelui loc al Bogdaniei (Tara Moldovei)’, dupa cum se spune in ‘scrisoarea sinodiceasca’. Racla cu cinstitele moaste a fost transportata cu o corabie pe Marea Neagra, fiind insotita de trei mitropoliti greci – Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului si Teofan al Paleopatrei. Ajungand la Galati, apoi la Iasi, pe 13 iunie, au fost intampinate de Vasile Voda Lupu, de Sfantul Mitropolit Varlaam si de episcopii de Roman si Husi, de cler si credinciosi’, a spus preotul Constantin Sturzu.