Imprimare
PDF

Aproape doua mii de lopeti pentru deszapezire predate deja iesenilor si asociatiilor de proprietari


Pentru a veni in ajutorul asociatiilor de proprietari, persoanelor fizice, agentilor economici si altor institutii publice, Primaria Municipiului Iasi a pus la dispozitia acestora, in mod gratuit, lopeti cu care sa deszapezeasca trotuarele si caile de acces in zonele pe care le administreaza. In acest scop, conducerea Primariei a dispus ca SC Servicii Publice SA sa achizitioneze 10.000 de lopeti care sa fie impartite cetatenilor. Achizitia este facuta in doua loturi, primele 7.000 de lopeti fiind deja in depozitele SC Servicii Publice SA.
Distribuirea acestora, inclusiv catre asociatiile de proprietari, a inceput vineri, 11 ianuarie, la cele cinci centre de cartier ale Primariei, unde au fost trimise, pentru inceput, cate 500 de lopeti. In cursul zilei de astazi, 14 ianuarie, inca 500 de lopeti au fost trimise la Centrul de Cartier Tatarasi si tot atatea vor fi trimise maine, 15 ianuarie, la cel din Pacurari.
Situatia cumulata a lopetilor pentru deszapezire distribuite prin centrele de cartier este urmatoarea:
– Centrul de Cartier Tatarasi – 550 bucati
– Centrul de Cartier Pacurari – 470 lopeti
– Centrul de Cartier Nicolina – 295 lopeti
– Centrul de cartier Alexandru cel Bun – 240 lopeti
– Centrul de cartier Frumoasa – 200 lopeti
Astfel, din primele 3.000 de bucati s-au dat deja 1.755.
 
Lopetile sunt impartite pe baza unui proces verbal de predare-primire prin care beneficiarii se obliga sa le utilizeze doar pe raza Municipiului Iasi, iar dupa incheierea programului de deszapezire sa le returneze centrului de cartier. In cazul in care unealta va suferi, in urma folosirii, anumite deteriorari, aceasta va fi returnata in aceasta stare.
 
Reamintim ca, in conformitate cu prevederile Hotararii Consiliului Local 172 / 2002, cap. 1, pct. 2, proprietarii, administratorii si chiriasii imobilelor sunt obligati sa intretina curatenia pe trotuarele si spatiile verzi aferente imobilelor si locurile de parcare pe care le detine sau le folosesc, sa curete zapada si gheata, imediat dupa depunere sau pana la ora 10.00 dimineata, de pe trotuarele si rigolele din fata imobilelor pe care le detin sau administreaza. Zapada sau gheata rezultata se depoziteaza la o distanta de 0,30 metri de bordura carosabilului. In cazul formarii poleiului, trotuarele vor fi presarate cu nisip sau rumegus.
 
De asemenea, acolo unde la parterul imobilelor functioneaza agenti economici, obligatiile prevazute mai sus revin acestora pe toata durata functionarii acestora. In restul timpului aceasta obligatie revine asociatiilor de locatari-proprietari si, respectiv, locatarilor.
Este interzisa aruncarea zapezii si a ghetii din curti, alei, trotuare sau alte spatii pe strazi. Aceste fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 190 si 370 de lei.