Imprimare
PDF

Ana Blandiana si Andrei Nastase, cetateni de onoare ai Iasului


Scriitoarea Ana Blandiana si liderul Partidului Platforma Dreptate si Adevar din Republica Moldova, Andrei Nastase, vor primi titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi, a anuntat primarul Mihai Chirica.
Edilul a declarat ca in sedinta de joi, 31 ianuarie, consilierii locali vor trebui sa isi dea acordul privind acordarea de noi titluri de Cetatean de Onorare al Municipiului Iasi. Conform acestuia, una dintre personalitatile vizate de primirea acestei distinctii este poeta Ana Blandiana.
 
‘Excelenta Sa Ana Blandiana este unul dintre cei mai renumiti autori romani. Este autoarea a 26 de carti publicate in romana si a 60 de volume aparute in 26 de limbi. De asemenea, poeta este o binecunoscuta luptatoare pentru libertate civica din Romania. In ianuarie 1993, impreuna cu Romulus Rusan, a fost initiatoare a Memorialului Sighet, iar in aprilie 1995 a Academiei Civice, pe care le conduce de la inceputuri pana in prezent. Din 2016 Ana Blandiana este membru corespondent al Academiei Romane. Creatia poetei a fost rasplatita cu numeroase si prestigioase premii‘, a declarat primarul Mihai Chirica.
 
Presedinta Asociatiei ‘Mihai Eminescu’ din Viena, Laura Daniela Hant, presedintele Partidului Platforma Dreptate si Adevar din Republica Moldova, Andrei Nastase, si presedintele Organizatiei Star of Hope International din Suedia, Lennart Eriksson, sunt alte trei personalitati care vor primi titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi.
 
‘Acordarea acestui titlu lui Andrei Nastase este o masura reparatorie. El este avocat, activist civic si om politic din Republica Moldova, presedinte al Partidului Platforma pentru Dreptate si Adevar. In 2018, Andrei Nastase a castigat alegerile pentru functia de primar al Chisinaului, dar Comisia Electorala Centrala a anulat rezultatele scrutinului din capitala Republicii Moldova. Asta arata foarte clar ca situatia in Republica Moldova e foarte grava si ingrijoratoare pentru toata lumea‘, a declarat primarul Mihai Chirica.