Imprimare
PDF

Amenzi dupa toxiinfectiile alimentare de la Institutul Teologic si de la pomenire


Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi a finalizat anchetele epidemiologice in cazul celor doua toxiinfectii alimentare declansate in ultimele doua saptamani la Institutul Teologic Romano-Catolic Iasi si la praznicul din localitatea Ceplenita, amendand vinovatii cu cateva mii de lei. 
Acum cateva zile, 14 persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Sfanta Parascheva Iasi dupa ce au luat masa la cantina institutului. Acestea acuzau forme usoare ale toxiinfectiei, avand dureri abdominal, greturi, varsaturi, scaune, frisoane si amenteli. In cadrul investigatiei desfasurate de DSP au fost recoltate probe de la pacienti, care au iesit negative bacteriologic, 20 de probe de sanitate din blocul alimentar, dintre care cinci s-au dovedit neconforme, si 12 probe din alimente, dintre care in trei s-a descoperit prezenta enterobacteriilor peste limita admisa.
 
Pe baza rezultatelor, inspectorii sanitari au amendat institutia cu 3.000 de lei. Tot recent, cinci persoane au ajuns la spitalul din Harlau si ulterior alte trei la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, dupa ce au participat la o pomenire in comuna Ceplenita. In urma analizelor efectuate, s-a constatat ca un angajat al firmei de catering era purtator al Stafilococului patogen si ca toate cele patru probe de aliment recoltate erau necorespunzatoare la examenul bacteriologic. De  asemenea, cele doua probe recoltate din cladirea firmei care s-a ocupat de mancare au iesit pozitive la examenul bacteriologic. Firma de catering a primit o amenda de 5.000 de lei ca urmare a celor intamplate.