Imprimare

A murit dupa o operatie chirurgicala de rutina. ”Interventia a fost «o reusita»”


Acuzatii de malpraxis la adresa directorului medical de la Neurochirurgie, dupa ce o femeie a murit pe masa de operatie. Mihaela Emilia Cotovanu, in varsta de 61 de ani, s-a internat pentru o operatie de hernie de disc. Medicul care a internat-o si s-a ocupat de caz a fost dr. Cezar Eugen Popescu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Spinala. Desi interventia se anunta cu risc scazut, finalul a fost tragic. Familia Mihaelei Cotovanu a fost revoltata si de modul in care medicii le-au explicat ce s-a intamplat. „Nu am fost anuntati de catre personalul din spital despre deces, asa cum consideram ca ar fi fost normal si etic“, ne-a spus nepoata pacientei decedate. Au fost inaintate plangeri la Parchet si Colegiul Medicilor. „Vom demara o ancheta interna, vom comunica si vom avea toata transparenta necesara pentru a afla si noi adevarul. Doctorul Popescu este un om cu mare experienta neurochirurgicala“, ne-a declarat directorul spitalului.
Familia unei femei in varsta de 61 de ani acuza medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. dr. Nicolae Oblu“ din Iasi de malpraxis, dupa ce aceasta s-a stins din viata in urma unei interventii cu risc minim, fiind vorba despre o operatie de hernie de disc. Inainte de procedura, medicii au dat asigurari familiei ca este vorba despre o forma usoara, care nu ar trebui sa puna probleme deosebite si ca singura problema va fi recuperarea postoperatorie care va fi una mai de durata.
 
Astfel ca Mihaela Emilia Cotovanu a fost internata sambata, 29 septembrie, in Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Prof. dr. Nicolae Oblu“, pentru o operatie de hernie de disc, medicul care s-a ocupat de acest caz fiind chiar directorul medical al unitatii, dr. Cezar Eugen Popescu. Pacienta fusese diagnosticata in urma cu aproximativ doua saptamani de acelasi medic si, conform familiei sale, nu suferea de alte afectiuni care sa ii puna viata in pericol. A doua zi, pe 30 septembrie, familia a aflat ca, de fapt, pacienta s-a stins din viata imediat dupa finalizarea interventiei, din cauza unei hemoragii interne. Familia a semnalat deja cazul la Colegiul Medicilor, filiala Iasi, precum si la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, depunand plangere penala pentru „ucidere din culpa“, impotriva doctorului Cezar Eugen Popescu si a echipei de medici din clinica respectiva. „Fiind o operatie care nu prezinta riscuri majore, asa cum ne-a precizat medicul care o avea in observatie, respectiv dr. Cezar Eugen Popescu, am stat linistiti ca o vom revedea dupa doua-trei ore, in momentul in care isi va reveni din anestezie. Nu am fost anuntati de catre personalul din spital despre deces, asa cum consideram ca ar fi fost normal si etic. Ne-am prezentat in mai putin de 30 minute la spital dupa ce am aflat de deces de la o cunostinta si am cerut explicatii din partea echipei medicale. Raspunsurile oferite partial, undeva pe holurile spitalului, au fost evazive, tot ce ni s-a comunicat a fost ca a suferit o hemoragie interna si ca alte detalii nu ni se pot da. Citez din spusele dr. Cezar Eugen Popescu: «Operatia a fost o reusita»“, a explicat nepoata pacientei. Aceasta a mai spus ca a discutat cu matusa sa la telefon chiar in cursul diminetii de duminica, inainte de a intra in operatie, fiind increzatoare ca interventia va fi una fara probleme.
 
Reactia medicului: Nu am gresit cu nimic
 
Reprezentatii unitatii medicale sustin ca in momentul de fata nu se cunosc detalii suplimentare referitor la acest caz si ca vor demara o ancheta interna pentru a afla ce anume a dus la decesul pacientei. „Din punctul nostru de vedere suntem primii care vrem sa aflam adevarul. In privinta familiei regretam profund cele intamplate, vom demara o ancheta interna, vom comunica si vom avea toata transparenta necesara pentru a afla si noi adevarul. Doctorul Popescu este un om cu mare experienta neurochirurgicala si nu credem ca a avut in intentie sa faca cumva rau acestei paciente. Vom evalua si vom vedea ce s-a intamplat, dorim sa prevenim astfel de evenimente nefericite. La nivelul spitalului este prima data cand se intampla un asemenea incident, de o asemenea gravitate, care sa fie soldat cu deces“, a precizat dr. Lucian Eva, managerul spitalului. Familia pacientei sustine ca, desi au incercat sa poarte un dialog cu reprezentanti ai spitalului, singura atentie care li s-a acordat a durat cateva minute, pe holurile spitalului, printre alti pacienti care isi asteptau randul la consultatii, raspunsurile primite fiind „evazive si cinice, concluzia fiind ca doctorul nu are nimic sa-si reproseze“.
 
„Sunt constienta ca este un drum foarte greu. Stiu ca, in ceea ce priveste procesul de malpraxis, la noi, in Romania, se solutioneaza un caz din 1.000, sau chiar mai putin, dar fac asta din frustrare, indignare, poate si pentru toti care nu au cunostintele necesare sau puterea morala si financiara sa faca ceva atunci cand s-au simtit nedreptatiti de sistemul medical din Romania“, a completat nepoata Mihaelei Cotovanu. Dr. Cezar Popescu este coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Spinala din cadrul unitatii medicale, doctor in neurochirurgie, cu o teza intitulata „Tratamentul chirurgical al fracturilor vertebrale toraco-lombare la adult“, fiind si director medical al spitalului de mai bine de zece ani, inca din anul 2007.