Imprimare
PDF

40 de percheziţii la Iaşi, la dezvoltatorii imobiliari. 17 indivizi au fost duși la audier. Prejudiciu de 12 milioane de euro


„La data de 28.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.
 
În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoană cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat (…) Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro, informează nordestnews.ro.
 
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.
 
UPDATE 13:30
 
Surse bine informate afirmă că atât Cristin Zămoşteanu, cât şi Cristinel Bolibiţă ar fi fost duși la audieri. Aşteptăm confirmarea oficială.
 
De asemenea, aceleaşi surse spun că în vizor este luat şi dezvoltatorul imobiliar Bogdan Istrate din Valea Adâncă.
 
Ştirea iniţială
 
O acțiune de amploare a polițiștilor de la Crimă Organizată, vizând domeniul imobiliarelor, are loc în aceste momente la Iași.
 
Sunt în desfășurare 40 de percheziții la care participă 150 de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași. Sunt vizați oameni de afaceri din domeniul imobiliarelor, dar și interlopi. Aceștia sunt acuzați de delapidare, constituirea de grupuri infracționale, evaziune fiscală.
 
Conform unor informații, afaceriștii foloseau activitățile imobiliare pentru spălare de bani și alte infracțiuni de natură economică.
 
Polițiștii l-au luat în vizor și pe Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Iași. Se fac percheziții la sediul său de birouri din Tătărași și în apartamentul lui de pe strada Smârdan. Polițiștii au descins și la restaurantul Veranda de la Hala Centrală deținut de acelaşi Zămosteanu.