Imprimare
PDF

”Ziua Depasirii”: Astazi, omenirea va epuiza resursele planetei pentru anul 2018


Omenirea va epuiza la data de 1 august toate resursele pe care natura poate sa le reinnoiasca intr-un an si va trai “pe datorie” timp ce cinci luni, potrivit ONG-ului Global Footprint Network.
“Astazi, am avea nevoie de echivalentul a 1,7 Terra pentru a ne acoperi nevoile”, au subliniat expertii de la WWF intr-un comunicat.
 
Aceasta data este cea mai precoce inregistrata de cand a inceput sa fie calculata “Ziua Depasirii”, la inceputul anilor 1970, cand data aleasa a fost 29 decembrie. In 2017, Ziua Depasirii a fost 3 august.
 
Aceasta devansare “s-a accelerat din cauza supraconsumului si a risipei”, a explicat Valerie Gramond, care reaminteste ca pe plan mondial aproximativ o treime din totalul alimentelor ajung sa fie aruncate la pubela. “Destabilizam capacitatea planetei de a se regenera”, a adaugat aceeasi specialista.
 
Situatia difera foarte mult de la o tara la alta. “Avem responsabilitati diferite: tarile mici, cu populatii mici, precum Qatar si Luxemburg, au o amprenta ecologica foarte puternica”, a subliniat Pierre Cannet, cercetator la WWF. Daca toata omenirea ar trai ca acele tari, “Ziua Depasirii” s-ar produce inca din a doua luna a anului, intre 9 si 19 februarie. In sens invers, intr-o tara precum Vietnam, data retinuta pentru “Ziua Depasirii” ar fi 21 decembrie.
 
“Trebuie sa trecem de la semnalul de alarma la actiune”, estimeaza Pierre Cannet, care se declara ingrijorat de reluarea ritmului de crestere a emisiilor de CO2 la nivel mondial in 2017 dupa trei ani de stabilizare.
 
Pe site-ul dedicat “Zilei Depasirii” sunt prezentate diverse solutii pentru inversarea acestei tendinte: revizuirea modului in care sunt gandite orasele, dezvoltarea si privilegierea energiilor verzi, lupta impotriva risipei alimentare si a supraconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.