Imprimare
PDF

Zile de foc, in Europa. Tarile pentru care MAE a emis o atentionare de calatorie


Sudul Europei se pregateste pentru zile de foc. Temperaturile au urcat pana la 44 de grade Celsius in regiuni din Spania si Portugalia, iar meteorologii anunta ca va fi si mai cald. Pana duminica, termometrele vor indica 47 de grade.
Ministerul roman de Externe a emis o atentionare pentru cei care planuiesc sa calatoreasca in Spania, Portugalia sau Croatia, tari vizate de cod rosu de canicula.
 
In plus, MAE avertizeaza cu privire la riscul de incendii din Grecia. Este pericol in insulele din nordul Marii Egee, in peninsula Attica si in regiunile centrale.
 
Localnic: “Arde. E foarte cald.”
 
Un val de caldura venit din Sahara a colorat in rosu si portocaliu harta Peninsulei Iberice. 40 din cele 50 de provincii ale Spaniei sunt sufocate de canicula. In orasul Badajoz, din centrul tarii, termometrele au indicat, joi, 44 de grade Celsius.
 
Localnic: “Orasul nu se bucura de o clima temperata. Fie e foarte cald, fie e foarte frig. Am trecut de la pijamale groase la tinute cat mai sumare.”
 
Situatia cea mai grava va fi in sud-vestul Spaniei, unde meteorologii au avertizat ca, pana duminica, se vor inregistra cel putin 45 de grade Celsius.
 
Si Portugalia se topeste sub un soare torid. Autoritatile au emis avertismente legate de temperaturile caniculare si de nisipul adus de vant in cantitati mari din Sahara.
 
In orasul Evora, termometrele au indicat, joi, 44 de grade Celsius. Insa temperaturile vor continua sa creasca in weekend. In orasul Beja  din sudul Portugaliei au fost prognozate 47 de grade Celsius.
 
Bruno Cafe, meteorolog: “Temperaturile vor ajunge la 45 de grade, in centrul si sudul Portugaliei. Si temperaturile noptii vor fi foarte ridicate. Noaptea, termometrele nu vor indica mai putin de 20 de grade. Vom avea nopti tropicale in zilele urmatoare.”
 
Turistii care viziteaza Lisabona zilele acestea isi doresc sa-si fi ales alta perioada pentru vacanta.
 
Turist: “Am venit din Olanda. Ne cam dorim sa fim acasa.”
 
Turist: ”Incercam sa stam mai mult la umbra, ne udam cu apa pe cap si e in regula.”
 
Autoritatile portugheze au avertizat si cu privire la riscul ridicat de incendii de vegetatie periculoase.
 
Nici in Italia nu este mai bine. Turistii care viziteaza Roma s-au strans buluc langa una din frumoasele fantani ale orasului. La 37 de grade Celsius, a fost primita cu mare bucurie initiativa primariei de a imparti sticle cu apa la Colosseum si la Forumul Roman. In weekend, in Italia, canicula va lasa locul furtunilor.
 
In Germania, pe de alta parte, caldura a secat apele Elbei si a scos la suprafata munitie din Al Doilea Razboi Mondial. Politia i-a avertizat pe curiosi sa nu se apropie de grenadele si minele iesite la iveala din noroi.
 
Pirotehnistii germani lucreaza peste program pentru a elimina pericolul, in unele cazuri dezamorsand pe loc munitia.