Imprimare
PDF

Zeci de mii de kurzi din Germania au protestat impotriva presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan


Manifestatie de amploarea la Koln, acolo unde zeci de mii de kurzi din Germania au demonstrat impotriva presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Oamenii au crititcat ofensiva lansata de presedintele turc impotriva militiilor kurde in Siria si au venit cu noi solicitari.

30.000 de kurzi au participat la manifestatia din Koln, arata B1 TV.

Oamenii au criticat epurarile pe care Recep Erdogan le-a inceput dupa tentativa de lovitura de stat din iulie si au condamnat atacurile lansate saptamana trecuta de Turcia impotriva militiilor kurde.

Totodata, manifestantii au cerut eliberarea liderului kurd Abdullah Ocalan, incarcerat in Turcia din 1999.

Apelul la proteste a fost lansat de o asociatie considerata de serviciile de informatii germane ca apropiata de Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Clasificata drept grupare terorista de Statele Uniunii ale Americii si Uniunea Europeana organizatia separatistp kurda este interzisa in Germania din 1993.

Protestul s-a derulat fara incidente, a spus un purtator de cuvant al politiei, citat de presa internationala. Asza in conditiile in care peste o mie de oameni ai legii au fost mobilizati pentru a evita eventuale ciocniri cu nationalistii turci.

La sfarsitul lui iulie, Koln a fost teatrul unei alte manifestatii de anvergura, insa pentru sustinerea presedintelui islamo-conservator Erdogan, la care au participat circa 40.000 de oameni.