Imprimare
PDF

Vladimir Putin si Donald Trump, intalnire la Paris pe 11 noiembrie


Presedintii rus si american, Vladimir Putin si Donald Trump, vor discuta “pentru scurt timp” si de maniera informala in marja comemorarilor sfarsitului Primului Razboi Mondial de la Paris, la 11 noiembrie, a anuntat miercuri un consilier al Kremlinului.
“S-a convenit ca liderii rus si american sa se intretina pentru scurt timp la Paris. Vorbim despre un contact informal dupa care se va confirma ca o intalnire mai ampla va avea loc la Buenos Aires” in cadrul summitului G20, a declarat Iuri Usakov, citat de agentia de presa rusa Ria Novosti.
 
Potrivit lui Usakov, aceasta scurta intrevedere ar urma sa aiba loc cu prilejul dejunului de lucru organizat la Palatul Elysée.
 
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat marti ca organizarea unei intrevederi bilaterale intre cei doi lideri la Paris ar fi fost “dificila” din cauza “programului incarcat al comemorarilor si al ceremoniilor”.
 
“Putin si Trump se vor intalni totusi in marja comemorarilor si se vor pune de acord asupra datei la care se vor putea intalni si discuta de maniera mai ampla”, a declarat el.
 
La randul sau, Donald Trump a mentionat ca “probabil nu” va avea o intalnire cu omologul sau rus la Paris, afirmand ca nu este sigur ca “va fi locul adecvat” pentru o astfel de intalnire.
 
Potrivit Kremlinului, o intalnire “lunga” intre cei doi presedinti este in schimb deja prevazuta in marja summitului G20 de la Buenos Aires, care va avea loc pe 30 noiembrie si 1 decembrie.
 
“O astfel de intalnire la Buenos Aires este deja in pregatire. Ne punem de acord cu americanii asupra datei si orei si va trebui, evident, sa ne intelegem asupra chestiunilor care vor fi abordate”, a spus Usakov miercuri.
 
Donald Trump si Vladimir Putin s-au intalnit pentru primul lor summit bilateral la Helsinki, in luna iulie. La finalul sau, presedintele american a fost criticat in tara sa pentru ca s-a aratat foarte conciliant cu omologul sau rus.
 
Prima lor intalnire a avut loc in iulie 2017 in marja summitului G20 de la Hamburg, in Germania.
 
Peste 60 de sefi de stat si de guvern sunt asteptati la Paris pe 11 noiembrie pentru a participa la comemorarile Primului Razboi Mondial.